Afkomst Tweede Kamerleden

Geruime tijd was er altijd een enkel Tweede Kamerlid dat in voormalig Nederlands-Indië was geboren, omdat zijn of haar vader daar bijvoorbeeld bestuursambtenaar was. John Lilipaly (PvdA) had een Molukse achtergrond.

In Suriname of de Nederlandse Antillen geboren Tweede Kamerleden waren er minder. De eerste Surinamer was in 1992 het CDA-Tweede Kamerlid Ram Ramlal. Na hem volgden onder anderen de PvdA'er John Leerdam, VVD-Tweede Kamerlid Laetitia Griffith en CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier. Het eerste Antilliaanse Tweede Kamerlid was in 1994 Hubert Fermina (D66), de eerste Antilliaanse vrouw in de Tweede Kamer was in 2006 Cynthia Ortega (CU).

Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw zijn er steeds enkele Tweede Kamerleden van wie de ouders uit Turkije of Marokko kwamen, en enkelen uit landen als Iran en Afghanistan. Van de tweede of derde generatie migranten zijn sommigen in Nederland geboren, zoals VVD'er Zohair El Yassini en CDA'er Mustafa Amhaouch.

Op basis van de bij de redactie bekende gegevens zijn elf van de huidige (april 2021) Tweede Kamerleden buiten Nederland geboren. Er zijn momenteel vierentwintig leden met een niet-Nederlandse achtergrond.


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.