Investeringsplan voor Europa: Europees Fonds voor strategische investeringen wordt verlengd na succesvol eerste jaar

Eén jaar nadat het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) in werking is getreden, bekijkt de Commissie wat goed heeft gewerkt in het investeringsplan, wat beter kan, en hoe het verder moet.

Achttien maanden nadat voorzitter Jean-Claude Juncker het investeringsplan voor Europa lanceerde en één jaar na de start van het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI), maakt de Commissie een balans op van de tot dusver bereikte resultaten. Vandaag deelt de Commissie wat zij geleerd heeft en doet zij duidelijke voorstellen voor een ambitieuze toekomst van het EFSI.

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie hierover: "Het investeringsplan werkt, alle pessimisten ten spijt. Het Europees Fonds voor strategische investeringen schept banen en stimuleert investeringen, elke dag opnieuw in de reële economie. Daarom stellen we voor het ook na 2018 te verlengen. We moeten ambitieus zijn en Europa opnieuw aan investeren krijgen.

Vicevoorzitter Jyrki Katainen, belast met banen, groei, investeringen en concurrentievermogen, voegt hieraan toe: "Samen met de EIB hebben we veel bereikt in de laatste twaalf maanden. We hebben steun verleend aan innovatieve energieprojecten, gezondheidscentra, stedelijke ontwikkeling en snelle breedbandverbindingen. Nagenoeg 150 000 kleine en middelgrote bedrijven hebben toegang tot nieuwe financiering. We hebben een hub opgericht die adviesdiensten en technische bijstand aan projectontwikkelaars verleent. We hebben een nieuw portaal gelanceerd waar projectleiders hun projecten wereldwijd aan beleggers kunnen voorstellen. Maar we moeten nog meer doen: we moeten blijven werken aan een diepere interne markt ‑ Europa's exclusieve verkoopargument - en de lidstaten moeten komaf maken met belemmeringen voor investeringen.”

Bereikte resulaten tot op heden

Het Europees fonds voor strategische investeringen (EFSI) vormt de kern van het investeringsplan van de Commissie. Dit fonds, dat door de EIB-groep wordt beheerd, is goed op weg om zijn doelstelling te halen, namelijk het mobiliseren van ten minste 315 miljard EUR aan extra investeringen in de reële economie tegen medio 2018. Het EFSI biedt een garantie voor eerste verliezen, zodat de EIB in staat is geweest in meer, soms risicovollere projecten te investeren, en sneller te investeren dan zonder het EFSI. Het EFSI is in totaal reeds actief in 26 lidstaten en zal met de tot dusver verleende goedkeuringen naar verwachting 100 miljard EUR aan investeringen aantrekken. Kleine en middelgrote ondernemingen hebben tot nu toe bijzonder van het EFSI geprofiteerd en om meer EFSI-activiteiten te stimuleren in de lidstaten die tot nu achtergebleven zijn, zullen de EIB en de Commissie hun lokale werking opvoeren.

Vandaag zijn we officieel van start gegaan met een ander onderdeel van het investeringsplan, het Europees investeringsprojectenportaal (EIPP), een onlineplatform dat Europese projectontwikkelaars en investeerders uit de EU en daarbuiten samenbrengt. Het portaal zal meer zichtbaarheid geven aan projecten om te investeren in heel Europa. Dat is iets wat investeerders hebben gevraagd, en de Commissie heeft ervoor gezorgd. (Voor een video over het nieuwe portaal, klik hier.)

@ add copyrigth here 2016

De Europese investeringsadvieshub (EIAH) verstrekt technische assistentie en op maat gesneden advies voor particuliere en publieke projectontwikkelaars. De hub heeft reeds meer dan 160 verzoeken behandeld. Dit is weliswaar een veelbelovende start maar de Commissie en de EIB spannen zich in om de adviesdiensten meer op lokaal niveau te laten werken en dichter bij de ondernemingen die ervan moeten profiteren.

In februari heeft de Commissie in richtsnoeren toegelicht hoe de Europese structuur- en investeringsfondsen (ESI Funds) met het EFSI kunnen worden gecombineerd om zoveel mogelijk investeringen mogelijk te maken. Een eerste reeks projecten maakt in de praktijk al gebruik van deze combinatie die nog verder zal worden vereenvoudigd.

Ten slotte heeft de Commissie reeds een aantal maatregelen genomen om het bedrijfsklimaat en de financieringsvoorwaarden te verbeteren als onderdeel van de derde pijler van het investeringsplan. Een van deze initiatieven is het verlagen van de kapitaalvereisten voor verzekeraars en herverzekeraars. Verzekeraars hadden de Commissie laten weten dat sommige Solvency II-voorschriften hen afhielden van investeringen in infrastructuur, en deze belemmering is nu opgeheven. De Commissie zal evalueren of het raadzaam is de kapitaalvereisten voor blootstellingen aan infrastructuurprojecten op soortgelijke wijze te verlagen, rekening houdend met besprekingen over de kapitaalbehandeling van bankblootstellingen. Om durfkapitaalinvesteringen in Europa te bevorderen zal zij verder ook een aantal wijzigingen in het regelgevingskader voor durfkapitaal voorstellen. Samen met Eurostat zal zij zorgen voor meer duidelijkheid en indien nodig voor een herziening van de toepasselijke richtsnoeren over boekhoudkundige aspecten van publiek-private partnerschappen. Ter wille van de rechtszekerheid wat de financiering van infrastructuur betreft, heeft de Commissie met een mededeling praktische richtsnoeren aan investeerders verstrekt over het begrip staatssteun.

De mededeling over de agenda voor de interne markt, die vandaag ook wordt gepubliceerd, geeft een overzicht van de talrijke werkterreinen die reeds op EU-niveau zijn behandeld of nog zullen worden aangepakt om een ondernemingsvriendelijk klimaat te scheppen ter bevordering van innovatie en investeringen in mensen. Het gaat om uiteenlopende zaken zoals het creëren van de digitale eengemaakte markt, het in de praktijk brengen van een markt zonder grenzen voor diensten, over het vereenvoudigen van btw-voorschriften, tot het verbeteren van de toegang tot risicokapitaal voor startende ondernemingen en het investeren in vaardigheden. De Commissie is samen het Europees Investeringsfonds (EIF) ook bezig met de oprichting van een pan-Europees paraplufonds voor durfkapitaal dat gebruik zou maken van een combinatie van overheidsmiddelen en particulier kapitaal voor aanvullende stimulering en schaalvergroting van nieuwe ondernemingen. Ook moeten de lidstaten hun structurele hervormingen voortzetten om knelpunten op te lossen en administratieve lasten weg te werken als die een belemmering voor investeringen vormen.

De toekomst van het EFSI

Voortbouwend op deze positieve resultaten stelt de Commissie de volgende werkwijze voor.

  • Gelet op het succes tot dusver zal een versterkt EFSI na de eerste driejarige termijn worden voortgezet om de resterende tekortkomingen en lacunes op de markt aan te pakken en om de particuliere sector te blijven mobiliseren voor investeringen die Europa in de toekomst met nog meer „additionaliteit” moeten helpen met banencreatie, groei en concurrentievermogen. De Commissie zal in het najaar wetgevingsvoorstellen indienen om de looptijd van het EFSI te verlengen, rekening houdend met de beperkte beschikbaarheid van begrotingsmiddelen.
  • Een van de grootste successen van het EFSI was de ruime interesse en deelname van intermediaire banken in de hele EU om financiering te verstrekken aan kmo’s, het zogenoemde EFSI-loket voor het midden- en kleinbedrijf.Dat onderdeel zal in het huidige kader snel worden opgewaardeerd ten behoeve van kleine, middelgrote en midcap-ondernemingen in alle lidstaten. De Commissie zal samenwerken met het EFSI-bestuur en gebruikmaken van alle bestaande mogelijkheden in het kader van de EFSI-verordening om het loket voor deze groep ondernemingen te versterken.
  • De Commissie zal nagaan of het mogelijk is voor investeringen in ontwikkelingslanden een model van het EFSI-type te gebruiken.
  • De combinatie van EFSI-steun en ESI-fondsen zal verder worden vereenvoudigd en wettelijke en andere belemmeringen voor dergelijke combinaties worden opgeheven.
  • De advieshub zal worden versterkt om meer op lokaal niveau te kunnen werken en om meer samen te werken met nationale stimuleringsbanken.
  • Het oprichten van investeringsplatformen zal verder worden aangemoedigd, met een sterke betrokkenheid van de Commissie, de EIB-groep, nationale stimuleringsbanken en andere relevante actoren. Dit is met name belangrijk voor de opschaling van kleine projecten.
  • Energie-efficiëntie is ongetwijfeld een van de meest succesvolle sectoren in het kader van het EFSI. Het EFSI zal blijven bijdragen tot de ontwikkeling van de markt voor duurzame/groene projecten, door de ontwikkeling van een markt voor groene obligaties in Europa aan te moedigen en de bestaande inspanningen beter te coördineren.
  • De Commissie zal verder werken aan de verwezenlijking van de prioriteiten van de interne markt. Samen met Eurostat zal de Commissie zorgen voor meer duidelijkheid en indien nodig passende richtsnoeren verstrekken over boekhoudkundige aspecten van publiek-private partnerschappen.
  • De lidstaten moeten ook duidelijke prioriteiten stellen, concrete investeringsprojecten opstellen met de hulp van de advieshub — met name bij grensoverschrijdende projecten — en hun projecten optimaal structureren om een groter gebruik van financiële instrumenten te kunnen garanderen. In de context van het Europees semester moeten de lidstaten de landspecifieke aanbevelingen uitvoeren om nationale belemmeringen voor investeringen aan te pakken.

Meer informatie

Voor meer informatie over de persmededeling van vandaag, zie deze memo.

Klik hier voor een volledige lijst van projecten die in het kader van het EFSI zijn goedgekeurd voor financiering.

Klik hier voor de volledige lijsten van projecten die in het onderdeel voor middelgrote en kleine ondernemingen zijn goedgekeurd.

Voor de meest recente cijfers van het EFSI, met een uitsplitsing per sector en per land, klik hier.

Voor meer informatie over het investeringsplan in het algemeen, zie de veelgestelde vragen.

Achtergrond

De economische crisis heeft geleid tot een forse daling van investeringen in Europa. Om deze neerwaartse spiraal te doorbreken en Europa weer op weg te helpen naar economisch herstel zijn dan ook collectieve en gecoördineerde inspanningen op Europees niveau nodig. Er zijn voldoende middelen beschikbaar, en die moeten wij overal in de EU mobiliseren om investeringen te ondersteunen. Er is geen simpel, pasklaar antwoord, geen knop die we even kunnen indrukken om groei te genereren, geen universele oplossing. De economische aanpak van de Commissie berust op drie pijlers: structurele hervormingen om de groei in Europa opnieuw te doen aantrekken; budgettaire verantwoordelijkheid om de overheidsfinanciën weer gezond te maken en financiële stabiliteit te onderbouwen; en investeringen om groei tot stand te brengen en op termijn te ondersteunen.

Het investeringsplan voor Europa vormt een hoeksteen van deze strategie. Het richt zich vooral op het wegnemen van investeringsbelemmeringen, het verlenen van technische ondersteuning en zichtbaarheid aan investeringsprojecten en het slimmer benutten van nieuwe en bestaande financiële middelen. Nadat het één jaar heeft gewerkt, begint het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) reeds vruchten af te werpen.

EFSI-financiering — laatste cijfers

Tot dusver heeft de Europese Investeringsbank (EIB) in het kader van het EFSI de financiering van 64 projecten goedgekeurd voor een investeringsvolume van 9,3 miljard EUR. Het Europees Investeringsfonds (EIF) heeft in het kader van het EFSI 185 financieringsovereenkomsten met kleine en middelgrote ondernemingen goedgekeurd voor een totaal van 3,5 miljard EUR. Ongeveer 141 800 kleine en middelgrote bedrijven en midcaps zullen naar verwachting hiervan profiteren. Al deze verrichtingen vinden plaats in 26 lidstaten en zullen naar verwachting leiden tot een totale investering van meer dan 100 miljard EUR.

IP/16/1933

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail