Investeringsplan voor Europa: meer dan 100 miljard euro aan investeringen nog vóór het eind van het eerste werkjaar van het fonds

Nog vóór het eind van het eerste werkjaar steunt het Europees Fonds voor strategische investeringen al 64 projecten en heeft het al aangezet tot meer dan 100 miljard euro aan investeringen in de hele Europese Unie.

Gisteren heeft de Europese investeringsbank, de partner van de Europese Commissie in het investeringsplan, acht nieuwe projecten goedgekeurd voor een financieringsvolume van 9,3 miljard euro. Zo komt het totale aantal goedgekeurde investeringsprojecten op 64 te staan en is al bijna een derde van de doelstelling bereikt om op drie jaar tijd 315 miljard euro te investeren.

De nieuwe projecten vormen een hoeksteen van het vlaggenschipinitiatief van de Commissie Juncker, het Investeringsplan voor Europa. Zij situeren zich in strategische gebieden zoals onderzoek en ontwikkeling, energie-efficiëntie en digitale technologie. Niet minder dan 26 lidstaten nemen eraan deel.

Jyrki Katainen, vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen, zei hierover: "Dit nieuws bewijst dat het deze Commissie menens is. Samen met onze partner, de EIB, zorgen wij ervoor dat ons investeringsplan tot stand komt: nog vóór het eind van het eerste werkjaar heeft het Europees Fonds voor strategische investeringen al aangezet tot meer dan 100 miljard euro aan investeringen in de hele Europese Unie. Wij komen onze belofte na om de Europeanen weer aan banen te helpen en het Europese herstel te bevorderen.”

Meer informatie

Klik hier voor een volledige lijst van projecten die tot dusver in het kader van het EFSI zijn goedgekeurd.

Klik hier voor het persbericht van de EIB.

Klik hier voor veelgestelde vragen.

Het investeringsplan voor Europa

De economische crisis heeft geleid tot een forse daling van investeringen in Europa. Om de neerwaartse spiraal te doorbreken en het economisch herstel in Europa te stimuleren zijn daarom collectieve en gecoördineerde inspanningen op Europees niveau nodig. Er zijn voldoende middelen beschikbaar, en die moeten wij overal in de EU mobiliseren om investeringen te ondersteunen. Er is geen simpel, pasklaar antwoord, geen knop die we even kunnen indrukken om groei te genereren, geen universele oplossing. De economische benadering van de Commissie berust op drie pijlers: structurele hervormingen om de groei in Europa opnieuw te doen aantrekken; budgettaire verantwoordelijkheid om de overheidsfinanciën weer gezond te maken en financiële stabiliteit te creëren; en investeringen om groei tot stand te brengen en door de jaren heen te ondersteunen.

Het investeringsplan voor Europa vormt een hoeksteen van deze strategie. Het richt zich vooral op het wegnemen van investeringsbelemmeringen, het verlenen van technische ondersteuning en zichtbaarheid aan investeringsprojecten en het slimmer benutten van nieuwe en bestaande financiële middelen.

IP/16/1865

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail