Nederland in Brussel tegen EU-lidmaatschap Oekraïne

vrijdag 1 april 2016, 9:41

DEN HAAG (PDC) - Nederland heeft zich tijdens de onderhandelingen over het associatieakkoord met Oekraïne verzet tegen een mogelijk toekomstig lidmaatschap van het land. Nederland vormde daarmee een blok met Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en België. Daarover schrijft De Volkskrant.

Op 6 april wordt er in Nederland een referendum gehouden over het associatieverdrag. In de campagne stelt het nee-kamp dat het verdrag de opmaat zal vormen tot lidmaatschap van de EU. De kwestie over mogelijk lidmaatschap kwam wel aan de orde tijdens de onderhandelingen. 

Andere Europese landen wilden Oekraïne met het associatieverdrag lidmaatschap in het vooruitzicht stellen, als 'lokmiddel'. Voor Duitsland geldt dat het verdrag er is om voorbij de grenzen van de EU 'politiek en economische stabiele landen te creëren. Een Duitse diplomaat: "voor onze kanselier is Oekraïens lidmaatschap absoluut geen thema". Dat geldt ook voor Nederland, een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan De Volkskrant weten: "Nederland stelt zich in Brussel zeer terughoudend op bij formuleringen over EU-toetreding".

Met het verdrag neemt Oekraïne een groot deel van de Europese regels over op het gebied van voesdelveiligheid en productstandaarden, legt Pierre Vimont uit in de krant. Vimont was als voormalig hoofd van de Europese diplomatieke dienst nauw betrokken bij de totstandkoming van het verdrag. In een interview in De Volkskrant zegt hij de positie van de tegenstemmers te begrijpen, "maar die komt meer voort uit wantrouwen en angst, dan uit realiteit". 

Bron: De Volkskrant