VVD zet initiatiefwet stemcomputers door

maandag 14 maart 2016, 15:16

DEN HAAG (PDC) - Er kan worden begonnen met de behandeling van het door het Tweede Kamerlid Joost Taverne  (VVD) in 2012 ingediende initiatiefwetsvoorstel tot wijziging van Kieswet. Daarmee moet het gebruik van stemcomputers opnieuw mogelijk worden gemaakt. Het is de bedoeling dat het nieuwe systeem eind 2017 operationeel is. De Raad van State ziet weinig bezwaren tegen het voorstel.

Uitgangspunt wordt dat kiezers hun stem uitbrengen met een computer. Daarna printen zij het biljet en doen dat in de stembus. Aan het eind van de dag worden de stemmen elektronisch geteld.  

Het voorstel komt in grote lijnen overeen met een advies van de commissie-Van Beek. De Tweede Kamer en minister Plasterk hebben zich daar al positief over uitgelaten. In het verleden is ook elektronisch gestemd, maar daar kwam in 2007 een einde aan omdat er twijfels waren gerezen over de betrouwbaarheid van stemcomputers. Aan die bezwaren wordt tegemoetgekomen doordat de stemmen in het voorgestelde systeem niet elektronisch worden opgeslagen.

Bron: NOS, NRC Handelsblad