Initiatieven Europese Commissie bieden kans op beter zicht op besteding EU-gelden

donderdag 28 januari 2016, 10:29

DEN HAAG (PDC) - Initiatieven van de Europese Commissie bieden kans op verbetering van het toezicht op besteding EU-gelden. Dat staat in het EU trendrapport 2016 van de Algemene Rekenkamer. 

De Algemene Rekenkamer noemt met name een benadering met de focus op resultaten. Het streven naar simpele en flexibele controle, kan de werking van de Europese subsidies effectiever worden. 

De meeste lidstaten verantwoorden zich nu niet over de besteding van EU-geld. Slechts drie van de 28 lidstaten (waaronder Nederland) zijn bereid om zijn in het openbaar en op politiek niveau verantwoording af te leggen over hoe Europees geld is gebruikt. 

De overige 25 lidstaten beperken zich tot het verplichte jaarlijkse overzicht van de controles die ze hebben verricht. Deze zijn niet openbaar en worden niet door een minister ondertekend. Daarnaast is het zicht op effectiviteit van het EU-beleid gering. De verantwoordingsdocumenten die in de verschillende lidstaten worden opgesteld, bieden alleen inzicht over de prestaties die met EU-geld geleverd worden. Over de bereikte effecten wordt weinig bekend gemaakt. 

Bron: Algemene Rekenkamer