Aanpak wanbetalers struikelblok bij onderhandelingen met Griekenland

dinsdag 10 november 2015, 10:30

DEN HAAG (PDC) - Het meest heikele punt tussen Griekenland en de Europese geldschieters blijkt de aanpak van Griekse wanbetalers te zijn. Daardoor verlopen de onderhandelingen stroef en moeten de Grieken wachten op een nieuwe lening.

Volgens Europese geldschieters is het cruciaal dat Griekse banken strenger worden tegen mensen die hun lening niet betalen. De banken moeten deze mensen hun huis uitzetten en deze huizen vervolgens verkopen om zo weer financieel gezond te worden. Volgens de Europese Centrale Bank staan er in Griekenland veel van deze 'niet-presenterende leningen' uit, in totaal zo'n 107 miljard euro.

Vanuit de Griekse regering en bevolking is er echter weinig begrip voor het idee. Veel Griekse gezinnen hebben het door de crisis financieel moeilijk en zouden bij strengere regels op straat komen te staan. De Griekse regering vindt dat zij dit niet kan verantwoorden, zolang zij wel 50.000 migranten onderdak biedt. Het doordrukken van zo'n maatregelen zou de extreemrechtse partij Gouden Dageraad bovendien in de kaart spelen en zo de maatschappelijk cohesie verder afbreken.

De geldschieters begrijpen de Griekse redenatie, maar zijn ervan overtuigd dat deze maatregelen ingevoerd moeten worden om de Griekse banken te laten herstellen.

Bron: Trouw