Europese Commissie en Europees Investeringsfonds maken 237 miljoen euro aan leningen vrij voor 20 000 Europese micro-ondernemingen

De Europese Commissie en het Europees Investeringsfonds bieden micro-ondernemingen toegang tot financiering door 237 miljoen euro aan leningen vrij te maken, goed voor steun aan 20 000 micro-ondernemingen.

Zo'n 20 000 ondernemingen zullen voor een bedrag van 237 miljoen euro toegang krijgen tot leningen in het kader van het Europees programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI). Vandaag sluit het Europees Investeringsfonds, dat de EaSI-garantie namens de Commissie beheert, met zes microfinancieringsinstellingen garantieovereenkomsten af waardoor micro-ondernemingen toegang krijgen tot financiering. De bijdrage van de Commissie aan de garantieovereenkomsten van vandaag bedraagt 17 miljoen euro, wat naar verwachting 237 miljoen euro aan microleningen zal opleveren.

Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit Marianne Thyssen: "Mijn felicitaties voor de zes microkredietverstrekkers uit Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Roemenië en Spanje die deze garantieovereenkomsten ondertekenen en zo de toegang tot financiering voor nieuwe micro-ondernemingen gemakkelijker maken. Microfinanciering is een cruciaal middel voor het stimuleren van ondernemerschap en tegen maatschappelijke en financiële uitsluiting. De Commissie-Juncker is vastbesloten groei en banen te creëren, en vandaag leveren wij een concrete bijdrage voor deze prioriteit."

Algemeen directeur van het Europees Investeringsfonds Pier Luigi Gilibert: "Ik ben verheugd dat ik onze eerste microfinancieringsovereenkomsten amper een paar maanden na de start van de EaSI-garantie al mag ondertekenen. Die 237 miljoen euro geeft de microfinancieringssector een stevige boost en helpt bij het ondersteunen van minder bevoorrechte micro-ondernemers; velen onder hen waren daarvoor nog werkloos. Ik ben ook tevreden dat wij vandaag overeenkomsten kunnen afsluiten met deze financiële instellingen; vele hebben de afgelopen jaren met succes de ondersteuning van microfinanciering in de EU uitgebouwd. Wij verwachten bovendien in de komende maanden gelijkaardige overeenkomsten te ondertekenen."

De zes garantieovereenkomsten zijn gericht op mensen die hun eigen micro-onderneming willen opstarten of uitbouwen, in het bijzonder op mensen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt of financiering.

Deze eerste overeenkomsten voor leningen aan micro-ondernemingen worden ondertekend tussen het Europees Investeringsfonds en Qredits Microfinanciering (Nederland), Association pour le droit à l'initiative économique (Frankrijk), Microfinance Ireland (Ierland), PerMicro (Italië), Laboral Kutxa/Caja Laboral (Spanje) en Nextebank (Roemenië). Op die manier nemen amper vijf maand na de start van de EaSI-garantie al zes landen deel.

De EaSI-garantie, een totale investering van 96 miljoen euro, zal in de periode 2014-2020 naar verwachting voor meer dan 500 miljoen euro aan leningen opleveren, goed voor 30 800 microkredieten en 1 000 leningen aan sociale ondernemingen. Deze leningen zullen de komende 15 jaar in Europa groei en banen helpen creëren. De garantie van 96 miljoen euro voor verstrekkers van microfinanciering en van leningen aan sociale ondernemingen wordt namens de Europese Commissie beheerd door het Europees Investeringsfonds.

Het Europees Investeringsfonds zal zelf geen directe financiële ondersteuning bieden aan ondernemingen, maar zal de EaSI-garantie uitvoeren via plaatselijke financiële intermediairs zoals verstrekkers van microfinanciering en van leningen aan sociale ondernemingen, garantie-instellingen en banken in de 28 EU-lidstaten en in andere landen die aan het programma kunnen deelnemen [1]. Deze intermediairs zullen direct contact hebben met geïnteresseerden om hun ondersteuning te bieden in het kader van de EaSI-garantie.

Over het programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie

In het kader van het Europees programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI) trekt de Europese Commissie voor de periode 2014-2020 een bedrag van 193 miljoen euro uit voor microfinanciering en sociaal ondernemerschap. 96 miljoen euro hiervan zal worden gebruikt als garantie voor leningen. Het doel is de toegang tot microfinanciering, d.w.z. leningen tot 25 000 euro, te verbeteren, met name voor kwetsbare personen en micro-ondernemingen. Daarnaast ondersteunt de Europese Commissie voor het eerst ook sociale ondernemingen via investeringen tot 500 000 euro. De EaSI-garantie zorgt in eerste instantie voor de ondersteuning van microfinanciering en sociaal ondernemerschap, waarna microkredietverstrekkers en sociaal investeerders ondernemers kunnen bereiken die zij anders vanuit risico-overwegingen geen financiering zouden verlenen. De uitvoering van de EaSI-garantie heeft de Europese Commissie aan het Europees Investeringsfonds toevertrouwd.

Over het Europees Investeringsfonds

Het Europees Investeringsfonds is een onderdeel van de Europese Investeringsbankgroep. De kerntaak van het Europees Investeringsfonds is het ondersteunen van micro-ondernemingen en het midden- en kleinbedrijf (mkb) in Europa door deze te helpen bij de toegang tot financiering. Het Europees Investeringsfonds ontwerpt en ontwikkelt instrumenten voor durf- en groeikapitaal, garanties en microfinanciering die speciaal gericht zijn op dit marktsegment. In die rol ondersteunt het Europees Investeringsfonds EU-doelstellingen op het gebied van innovatie, onderzoek en ontwikkeling, ondernemerschap, groei en werkgelegenheid. Eind 2014 bedroegen de totale nettotoezeggingen van het Europees Investeringsfonds aan private-equityfondsen meer dan 8,8 miljard euro. Met investeringen in meer dan 500 fondsen is het Europees Investeringsfonds door de omvang en het bereik van zijn investeringen, vooral in hightech en start-ups, een belangrijke speler op de Europese durfkapitaalmarkt. Eind 2014 had het Europees Investeringsfonds bij 350 transacties in totaal voor meer dan 5,6 miljard euro aan garanties verleend, waarmee het zijn plaats inneemt onder de grote verstrekkers van garanties aan het Europese mkb en van microfinanciering.

Meer informatie

EU-programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI)

EU-steun voor sociaal ondernemerschap

[1] Landen die kunnen deelnemen, zijn de EER-landen (overeenkomstig het EER-verdrag), de EVA-landen en de kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten van de EU (overeenkomstig de hiermee afgesloten kaderovereenkomsten).

IP/15/5862

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail