Merkel en Hollande willen nieuw EU-breed asielbeleid

dinsdag 25 augustus 2015, 11:46

DEN HAAG (PDC) - Uit een ontmoeting tussen Angela Merkel en François Hollande is een voornemen gekomen voor een meer gezamenlijk EU-asielbeleid. Dit in de vorm van een plan om de onevenredige druk op sommige lidstaten te verlichten. Duitsland verwacht dit jaar zelfs 800.000 asielaanvragen. 

Merkel en Hollande kwamen bijeen in een bilaterale ontmoeting in Berlijn vanwege de grote aantallen asielaanvragen en de gebeurtenissen in Macedonië. Duitsland heeft kort voor de ontmoeting de zogeheten Dublin-conventie gepauzeerd voor Syriërs. Dit betekent dat hun asielaanvragen rechtstreeks door Duitsland wordt behandeld en niet in het eerste land van aankomst.

Merkel en Hollande willen speciale registratiecentra in Griekenland en Italië instellen. Mensen die bij deze centra een asielstatus krijgen, moeten vervolgens over de EU-lidstaten verdeeld worden. Eerder deze zomer voorgestelde verdelingsplannen stuitten op veel weerstand bij de lidstaten. Om economische asielzoekers, voornamelijk uit de Balkanlanden, van deze regeling apart te houden willen Merkel en Hollande daarnaast dat er een Europese lijst van veilige landen komt. Asielzoekers uit die landen worden dan meteen teruggestuurd. 

Bron: Trouw, EUobserver