Oud-MEP'er Martijn Janse: Kamerjacht erg lastig voor toekomstige studenten van buiten de Randstad

dinsdag 11 augustus 2015, 13:16

DEN HAAG ( PDC ) - Oud-MEP'er Martijn Janse (19) heeft onlangs de opiniepagina van De Volkskrant gehaald met zijn betoog over meer aandacht voor de kamerzoekende student van buiten de Randstad. Hij vraagt de Minister van Onderwijs om een deel van de bezuinigingen op het onderwijs te investeren in huisvesting voor studenten. 

Martijn woont nu nog in Oostkappelle (Zeeland) en als hij daarvandaan met bus en trein naar zijn toekomstige studentenstad Leiden moet reizen, is hij 3 uur reistijd verder. Vanwege die reistijd wil hij graag een kamer zoeken in Leiden, maar loopt tegen verschillende problemen aan. Zo is er volgens Martijn te weinig aanbod via de studentenhuisvesting en is het ook daar vaak gebruikelijk om te hospiteren: solliciteren voor een kamer bij de mensen die al in het huis wonen.

Voor Martijn betekent dit regelmatig heen en weer reizen naar Leiden, en hij weet nog steeds niet of hij over een kamer beschikt als het academisch jaar begint. Martijn pleit dan ook voor ten eerste een betere huisvesting, maar daarnaast ook voor grotere kansen van systematisch benadeelde (toekomstig) studenten die lang moeten reizen naar hun nieuwe stad om bijvoorbeeld te hospiteren.

Het CDA heeft in de provincie Zeeland inmiddels vragen gesteld naar aanleiding van de artikelen die in de PZC en De Volkskrant zijn verschenen.

Martijn heeft deelgenomen aan twee nationale MEP-conferenties; als delegatielid Zeeland in 2013 en als commissievoorzitter / voorzitter van het presidium in 2014. Hij gaat aan de Universiteit Leiden Natuur- en Sterrenkunde studeren.