Bestrijding fraude Europese gelden boekt vooruitgang

woensdag 5 augustus 2015, 12:22

DEN HAAG (PDC) - De lidstaten van de Europese Unie hebben in 2014 voor 538 mln euro aan fraude met Europese gelden weten op te sporen. Daarnaast heeft de Europese Commissie in een aantal gevallen besloten betalingen voor subsidies tijdelijk of permanent op te schorten omdat er sprake was van mogelijke onregelmatigheden. In totaal gaat het om 7,7 mld euro aan subsidies waarvan een deel dus mogelijk wordt ingehouden of teruggevorderd. Dit staat in het jaarrapport 2014 van de Commissie over de bestrijding van fraude met Europese gelden.

In 2014 vorderde de Commissie al 736 mln euro terug aan onterecht uitgekeerde gelden. Uitbetalingen werden voor 2,2 miljard gecorrigeerd om toekomstige problemen te vermijden. Het bijtijds bijstellen van uitbetalingen is één van de maatregelen die de Commissie nam om fraude te bestrijden. De Commissie is zeer te spreken over de versterkte samenwerking tussen nationale en Europese autoriteiten. Zo sluiten administratieve systemen inmiddels goed op elkaar aan waardoor het mogelijk is fraude makkelijk op te sporen en aan te melden.

Andere maatregelen in 2014 waren het vernieuwen van de aanpak van niet aangegeven goederen. Met het aanscherpen van de regels voor publieke aanbestedingen moet ook fraude worden voorkomen. Tenslotte hebben tot tevredenheid van de Commissie de lidstaten een groot aantal wetten en regelingen ingevoerd om fraude tegen te gaan.  

De totale begroting voor de Europese Unie in 2014 bedroeg 142 miljard euro.

Bron: EURlex