Politieke crisis in Macedonië ten einde na bemiddeling EU

donderdag 16 juli 2015, 15:49

DEN HAAG (PDC) - Na bemiddeling van de Europese Unie is de politieke crisis in Macedonië gisteren ten einde gebracht. Hierdoor is de boycot van het parlementaire werk door de oppositie opgeheven. Er is beloofd dat er nieuwe verkiezingen zullen worden gehouden op 24 april 2016. De Macedonische regering wordt beschuldigd van een grote hoeveelheid schandalen zoals het afluisteren van haar burgers. 

In mei 2015 protesteerden ontevreden Macedoniërs tegen de 'autoritaire en corrupte' regering van premier Nikola Gruevski. Aanleiding was een gewelddadige aanvaring tussen de Macedonische politie en een groep Albanese rebellen waarbij 22 mensen omkwamen. Deze bloederige demonstratie in combinatie met het afluisterschandaal, schaadde het vertrouwen van de Macedonische bevolking.

Eurocommissaris Johannes Hahn bemiddelde in juni 2015 tussen de leiders van de vier grootste partijen van het land waarbij werd afgesproken om een interim-regering aan te stellen die enkele wijzigingen in het kiessysteem zal doorvoeren, waarna nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden. Premier Gruevski zal op tijd aftreden zodat de interim-regering op 15 januari 2016 kan aantreden. De partij Gruevski zal een nieuwe premier aanstellen om de interim-regering te leiden. Deze interim-regering zal zich alleen richten op het organiseren van de nieuwe verkiezingen.

Bron: De Volkskrant, Europa-nu.nl, BalkanInsight