Tsipras wacht de komende dagen zware taak

maandag 13 juli 2015, 15:04

DEN HAAG (PDC) - Er wacht de Griekse premier Tsipras een zware taak, nu hij het pakket aan bezuinigingen dat wordt geëist door de internationale geldschieters, binnen drie dagen door het parlement goedgekeurd moet krijgen. Het is de vraag of Tsipras zijn eigen partij bij elkaar kan houden. 

Mogelijk vervangt Tsipras zijn dwarsliggende coalitiegenoten, in de hoop dat hij als leider van een eensgezinde partij verder kan onderhandelen met de geldschieters. Een andere mogelijkheid voor Tsipras is het vormen van een bredere coalitie, waar ook ministers van oppositiepartijen deel van uitmaken. Dit komt zijn interne geloofwaardigheid echter niet ten goede. Zijn laatste optie is de president te vragen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, om zo opnieuw het mandaat van het volk te krijgen. Dit betekent echter meer onzekerheid, iets waar de geldschieters niet op zitten te wachten. 

Tsipras heeft wel een troef en dat is de wil van het volk. Met de uitspraak dat hij geen mandaat heeft om het volk uit de euro te leiden, lijken de Grieken zijn concessies te accepteren. Een overgrote meerderheid van 84 procent van de Grieken wil de munt behouden en 46 procent zou op Syriza stemmen. Dat is bijna tien procentpunt meer dan bij de verkiezingen in januari. 

Bron: Trouw