Nieuw leningenstelsel en alumnibegeleiding voor Erasmus+-masterstudenten

De eerste leningen voor masterstudenten in het buitenland zijn nu beschikbaar via de Erasmus+-garantieregeling voor leningen voor masterstudenten. Een nieuwe garantieovereenkomst tussen de Europese Commissie en de Spaanse MicroBank die vandaag werd gesloten, zal tot 30 miljoen EUR aan leningen verstrekken, beheerd door het Europees Investeringsfonds. Deze eerste overeenkomst biedt financiële steun aan Spaanse studenten die in een van de 33 Erasmus+-landen een master volgen, of studenten uit die landen die voor een master naar Spanje gaan.

EU-commissaris Tibor Navracsics reageerde verheugd op de overeenkomst: "wij staan achter getalenteerde jonge Europeanen die een master in het buitenland willen volgen. Met deze Erasmus+-leningen kunnen masterstudenten in Europa tegen gunstige en betaalbare voorwaarden investeren in hun opleiding en toekomst. Wij verwelkomen MicroBank als pionier van deze regeling en kijken ernaar uit om in de toekomst ook met andere financiële instellingen in heel Europa samen te werken."

De Erasmus+-garantieregeling voor leningen voor masterstudenten werd eerder dit jaar in gang gezet door de Europese Commissie en het EIF middels een oproep aan banken om zich aan te melden. Voor dit innovatieve initiatief in het kader van het Erasmus+-programma is een budget van meer dan 500 miljoen EUR beschikbaar (3,5 % van het totale budget voor Erasmus+), waarmee steun moet worden geboden aan 200 000 studenten die in het buitenland een masterstudie willen volgen.

Met deze regeling wordt geïnvesteerd in het beste jonge talent in Europa met tot 3 miljard EUR aan leningen voor het voltooien van een volledige masterstudie in het buitenland: tot 12 000 EUR per jaar voor een eenjarige masterstudie en tot 18 000 EUR voor een masterstudie die twee jaar duurt. De Europese Commissie heeft voor deze leningen gunstige voorwaarden bedongen. Er wordt bijvoorbeeld geen onderpand van de studenten of ouders vereist, de rentevoorwaarden zijn gunstig en er zijn mogelijkheden voor late terugbetaling. Nadere informatie is te vinden op de websites van Erasmus+-leningen voor masterstudenten en MicroBank.

Voor alle studenten die een Erasmus+-beurs of -lening ontvangen is nu ook ondersteuning en begeleiding beschikbaar via de nieuwe studenten- en alumnivereniging van Erasmus+ (ESAA), die op 12 juni in Brussel van start zal gaan. De nieuwe vereniging zal in de periode tot 2020 meer dan 3 miljoen Erasmus+-studenten vertegenwoordigen en zal vier bestaande verenigingen en hun lokale netwerken samenbrengen (Erasmus Mundus Students and Alumni Association, Erasmus Student Network, garagErasmus (gE) en het OCEANS-netwerk).

Achtergrond

  • Erasmus+

Het ondersteunen van de modernisering van de Europese onderwijssystemen en het verbeteren van de vaardigheden en capaciteiten van de studenten om ervoor te zorgen dat ze zinvol werk kunnen vinden, vormen een cruciaal onderdeel van het Erasmus+-programma, dat eveneens de ontwikkeling van acties op het gebied van training, jeugd en sport ondersteunt. Een voor de Commissie uitgevoerd onderzoek naar het effect van Erasmus, het uitwisselingsprogramma voor studenten van de Europese Unie, bevestigt de voordelen van de mobiliteit van studenten: afgestudeerden met ervaring in het buitenland hebben veel meer succes op de arbeidsmarkt en hebben doorgaans betere transversale vaardigheden, die door werkgevers zeer gewaardeerd worden. Het zevenjarige programma (2014-2020) heeft een budget van 14,7 miljard EUR - een stijging van 40 % ten opzichte van vorige periodes, hetgeen blijk geeft van de waarde die de EU hecht aan investeringen op dit vlak. Erasmus+ zal meer dan 4 miljoen Europeanen de mogelijkheid bieden om in het buitenland te studeren, cursussen te volgen, werkervaring op te doen of vrijwilligerswerk te doen. Ook ondersteunt het programma transnationale partnerschappen tussen onderwijs-, opleidings- en jeugdinstellingen om de samenwerking te bevorderen en een brug te slaan tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt.

  • Europees Investeringsfonds

De centrale missie van het Europees Investeringsfonds is het ondersteunen van de Europese kleine, middelgrote en micro-ondernemingen door ze te helpen bij de toegang tot financiering. Het EIF ontwerpt en ontwikkelt durf- en groeikapitaal, garanties en instrumenten voor microfinanciering die speciaal gericht zijn op dit marktsegment. In die rol ondersteunt het EIF EU-initiatieven op het gebied van innovatie, onderzoek en ontwikkeling, ondernemerschap, groei en werkgelegenheid.

Meer informatie

Erasmus+-programma

Europees Investeringsfonds

MicroBank

IP/15/5153

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: