Europese Commissie lanceert Mediaprijs Lorenzo Natali 2015

De Europese Commissie lanceert de Mediaprijs Lorenzo Natali 2015 voor uitmuntende bijdragen van journalisten op het gebied van ontwikkeling, en armoedebestrijding in het bijzonder.

EU-commissaris voor internationale samenwerking en ontwikkeling Neven Mimica: "Het doel van het Europees Jaar voor Ontwikkeling is om de Europese burger te informeren over ontwikkelingssamenwerking door de resultaten voor het voetlicht te brengen die de EU, samen met de lidstaten, heeft geboekt als belangrijkste mondiale donor. Ik ben blij de Mediaprijs Lorenzo Natali te mogen lanceren, die zal worden uitgereikt aan de talentvolste beroeps- en amateurjournalisten die verslag uitbrengen over ontwikkelingsvraagstukken en bijdragen aan de strijd tegen armoede."

De prijs wordt vandaag, één dag na de Internationale Dag van de Persvrijheid, tijdens dit Europees Jaar voor Ontwikkeling gelanceerd onder het motto "De verhalen van vandaag kunnen onze wereld van morgen veranderen". Verslaggevers en journalisten die zich bezighouden met ontwikkeling, krijgen hiermee een unieke kans om het thema armoedebestrijding onder de aandacht te brengen en mensen te inspireren het leven in hun eigen gemeenschap te verbeteren.

Voor het eerst is er ook een aparte categorie voor amateurjournalisten en bloggers. Tijdens de Arabische Lente bleek hoe amateurjournalisten de publieke opinie kunnen vormgeven en invloed kunnen uitoefenen op politieke gebeurtenissen.

In veel delen van de wereld staat de persvrijheid onder druk en lopen journalisten het risico te worden aangevallen. De EU hecht veel waarde aan de persvrijheid en erkent dat journalisten een belangrijke rol spelen bij het aan de kaak stellen van onrecht en leed.

De Mediaprijs Lorenzo Natali wordt toegekend aan één amateurjournalist en één beroepsjournalist uit elk van de volgende vijf regio's: Europa, Afrika, Midden-Oosten en Arabische wereld, Latijns-Amerika en Caribisch gebied, en Azië en de Stille Oceaan. Elke winnaar krijgt een trofee en een bedrag van 5 000 euro.

Een onafhankelijke jury kiest daarnaast uit deze regionale winnaars één journalist voor de hoofdprijs van nog eens 5 000 euro. De winnaars worden bekendgemaakt en in het zonnetje gezet tijdens de prijsuitreiking, die in december 2015 in Brussel plaatsvindt.

Achtergrond

De Mediaprijs Lorenzo Natali is in 1992 in het leven geroepen door de Europese Commissie, ter nagedachtenis aan Lorenzo Natali, voormalig Europees commissaris voor Ontwikkeling en een fervent voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, democratie, mensenrechten en ontwikkeling. De prijs vormt een unieke kans om de kracht te illustreren van goede verhalen die de wereld kunnen veranderen.

Beroeps- en amateurjournalisten worden uitgenodigd hun werk (voor internet, geschreven pers, radio, televisie of blogs) vóór 31 augustus 2015 in te sturen.

Meer informatie

Website van de Mediaprijs Lorenzo Natali:

http://ec.europa.eu/europeaid/lnp

Europees Jaar voor Ontwikkeling

https://europa.eu/eyd2015/nl

Verklaring naar aanleiding van de Internationale Dag van de Persvrijheid:

Declaration by the High Representative, Federica Mogherini, on behalf of the European Union on the occasion of the World Press Freedom Day

http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/05/3-hr-mogherini-world-press-freedom-day/

IP/15/4908

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: