De Commissie keurt nieuwe afzetbevorderingsprogramma’s voor landbouwproducten goed

De Europese Commissie heeft 41 nieuwe programma's goedgekeurd om de afzet van landbouwproducten in de EU en op de markten van derde landen te bevorderen. Voor deze programma's wordt, over een periode van drie jaar, een bedrag van 130 miljoen euro toegekend, waarvan de helft (65 miljoen euro) uit de EU-begroting komt. Dat bedrag omvat een extra 30 miljoen euro aan EU-middelen die de Commissie heeft vrijgemaakt na het Russische verbod dat in augustus vorig jaar op de invoer van levensmiddelen uit de EU is ingesteld.

Phil Hogan, commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, becommentarieert deze nieuwe programma's als volgt: "Het bevorderen van de afzet van agrovoedingsmiddelen uit de EU op de wereldmarkten is een krachtig en proactief antwoord op het Russische verbod. Mede dankzij de verhoogde financiering van de afzetbevorderingsmaatregelen zal kunnen worden voortgeschreven aan het succesverhaal van de toegenomen uitvoer van hoogwaardige Europese agrovoedingsmiddelen op de wereldmarkt.”

De geselecteerde programma’s, uit 18 verschillende lidstaten, hebben betrekking op tal van productcategorieën, zoals verse groenten en fruit, zuivelproducten, producten met een kwaliteitsmerk (BOB’s, BGA’s en GTS’s), biologische producten, olijfolie en vlees, en op combinaties van verschillende productcategorieën. Zo’n 17 van deze programma’s zijn gericht op de interne EU-markt en 24 op derde landen. Dit is een belangrijke wijziging ten opzichte van de vorige programmaronde, waarbij bijna twee derde van de regelingen op de interne markt gericht was. Dit is zeer waarschijnlijk het gevolg van de extra 30 miljoen euro die de Europese Commissie vorig jaar in de nasleep van het Russische verbod op de invoer van bepaalde landbouwproducten uit de EU heeft toegezegd als maatregel om alternatieve markten te helpen vinden. Ondanks de beperkingen die de Russische Federatie eenzijdig heeft opgelegd, is de totale uitvoer van agrovoedingsmiddelen uit de EU naar derde landen in de periode augustus-december 2014 met 2 % in waarde gestegen ten opzichte van dezelfde periode van het jaar daarvoor.

De betrokken derde landen en regio's zijn het Midden-Oosten, Noord-Amerika, Zuidoost-Azië, China, Japan, Zuid-Korea, Afrika, Rusland, Belarus, Kazachstan, Australië en Noorwegen. Voorts zijn vijf van de goedgekeurde programma’s zogenoemde multiprogramma’s, d.w.z. met gezamenlijke promotiecampagnes van organisaties uit verschillende lidstaten.

Zie de LINK voor de volledige lijst van de goedgekeurde programma's en begrotingen.

Achtergrond

De gefinancierde maatregelen kunnen betrekking hebben op PR-, promotie- of reclamecampagnes die vooral tot doel hebben de voordelen van EU-producten te belichten vanuit het oogpunt van met name kwaliteit, voedselveiligheid en -hygiëne, voedingswaarde, etikettering, dierenwelzijn of milieuvriendelijke productiemethoden. Deze maatregelen kunnen ook betrekking hebben op deelname aan evenementen en beurzen, op voorlichtingscampagnes over de kwaliteitsregelingen van de EU (BOB, BGA en GTS) en de biologische landbouw en op informatiecampagnes over de EU-regeling voor kwaliteitswijnen. De EU financiert tot 50 % van de kosten van deze maatregelen (in sommige gevallen tot 60 %); de rest wordt betaald door de beroeps- of bedrijfskolomorganisaties die ze hebben ingediend, en in sommige gevallen ook door de betrokken lidstaten.

Deze programmaronde is de eerste van twee dergelijke rondes voor 2015 en betreft de laatste regelingen op grond van de huidige verordening (3/2008). Vanaf 1 december 2015 zullen de nieuwe regels in werking treden die vorig jaar in het kader van de hervorming van het afzetbevorderingsbeleid van de EU zijn vastgesteld. De nieuwe verordening (1144/2014) voorziet niet alleen in een geleidelijke toename van de bijdrage uit de EU-begroting tot 200 miljoen euro per jaar, maar houdt ook een aanpassing van de cofinancieringsregels in (geen nationale cofinanciering en een hoger EU-financieringspercentage, dat voor multiprogramma’s zelfs nog hoger zal zijn); daarnaast vereenvoudigt ze een aantal procedures (een enkele goedkeuringsprocedure, ruimer toepassingsgebied wat begunstigden en in aanmerking komende producten betreft, jaarlijkse werkprogramma's en oproepen tot het indienen van voorstellen).

IP/15/4809

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: