Europees investeringsfonds moet vooral het mkb ten goede komen

dinsdag 14 april 2015, 10:48

DEN HAAG (PDC) - Eurocommissaris voor banen, groei, investeringen en concurrentievermogen Jyrki Katainen praat vandaag met de Tweede Kamer over het Europees Fonds voor Strategische Investeringen, ook wel het 'plan-Juncker' genoemd. Met dit fonds wil de Europese Commissie het midden- en kleinbedrijf helpen met kapitaal in plaats van leningen. Het mkb heeft nu vooral nog te maken met een gebrek aan eigen vermogen.

Het fonds zal grotendeels door private partijen worden gefinancierd. De Europese Unie investeert zelf 8 miljard euro en dit moet leiden tot een investeringsimipuls van 315 miljard euro. Doordat de EU het eerste risico neemt zullen private investeerders zich eerder aansluiten bij projecten die anders niet van de grond zouden komen.

Bij winst stroomt het geld weer terug in de Europese begroting. Die winst kan komen uit rente en aflossing, maar ook omdat investeerders hun deelnemingen met winst verkopen. 

Volgens eurocommissaris Katainen liggen er vooral veel kansen en uitdagingen op het gebied van energie en digitalisering. Het investeringsplan van Juncker is in principe tijdelijk; als de economie het niet meer nodig heeft, wordt het uitgefaseerd. 

Bron: De Telegraaf