INBREUKENPAKKET VOOR MAART: BELANGRIJKSTE BESLISSINGEN

1.

INBREUKENPAKKET VOOR MAART: BELANGRIJKSTE BESLISSINGEN

Brussel, 26 maart 2015

Het maandelijkse pakket inbreukbeslissingen betreft de gerechtelijke stappen van de Europese Commissie tegen lidstaten die hun verplichtingen uit hoofde van het EU-recht niet zijn nagekomen. De beslissingen betreffen vele sectoren en moeten ervoor zorgen dat het EU-recht correct wordt toegepast. Daar hebben zowel burgers als bedrijven baat bij.

De Commissie heeft vandaag 98 beslissingen genomen: bij 11 daarvan gaat het om een met redenen omkleed advies en bij 8 om een zaak die bij het Hof van Justitie van de Europese Unie aanhangig is gemaakt. Ook beëindigt de Commissie een aantal kwesties waarin de problemen met de betrokken lidstaten zijn opgelost, zodat de Commissie die procedure niet hoeft voort te zetten.

Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste beslissingen. Voor nadere informatie over inbreukprocedures, zie MEMO/12/12. Voor meer bijzonderheden over alle beslissingen, zie het inbreukbeslissingenregister.

1. Zaken die bij het Hof van Justitie aanhangig zijn gemaakt

Werkgelegenheid: Commissie daagt BELGIË voor Hof wegens weigering certificaten te erkennen van werknemers die in andere lidstaat sociaal verzekerd zijn

De Europese Commissie heeft besloten België voor het Hof van Justitie te dagen omdat het weigert documenten te erkennen waaruit blijkt dat migrerende werknemers socialezekerheidspremies betalen in een andere lidstaat. Volgens de Commissie zijn de vigerende Belgische wettelijke voorschriften in strijd met het EU-recht; de Belgische autoriteiten kunnen op grond van die voorschriften namelijk weigeren dergelijke documenten te erkennen, en die werknemers eenzijdig aan de Belgische socialezekerheidsregeling onderwerpen.

Het gaat in deze zaak om de zogeheten "A1-attesten", die worden afgegeven aan werknemers die tijdelijk in een andere lidstaat worden gedetacheerd of aan personen die tegelijkertijd in verschillende landen werkzaam zijn. Uit dit document blijkt dat zij in de lidstaat van afgifte socialezekerheidspremies betalen. Volgens het EU-recht, dat het Hof van Justitie in vaste rechtspraak heeft bevestigd, zijn die documenten voor de andere lidstaten bindend zolang zij niet door de lidstaat van afgifte zijn ingetrokken of ongeldig verklaard.

Om misbruik of fraude te voorkomen, zijn er specifieke en duidelijke EU-regels om na te gaan of die documenten geldig zijn. Die regels stellen termijnen vast waarbinnen de lidstaten moeten antwoorden op verzoeken om verificatie, en voorzien in een bemiddelingsprocedure in geval van onenigheid.

(meer informatie: IP/15/4667- Christian Wigand - Tel.: +32 229-62253)

Energie: Energie-efficiëntie: Commissie daagt HONGARIJE voor Hof en verzoekt dwangsommen op te leggen wegens onvolledige omzetting van EU-regels inzake energie-efficiëntie

De Europese Commissie daagt Hongarije voor het Hof wegens onvoldoende omzetting van de energie-efficiëntierichtlijn. In het kader van deze richtlijn moeten de EU-lidstaten tussen 1 januari 2014 en 31 december 2020 bepaalde doelstellingen inzake energiebesparing bereiken. Dat moet gebeuren door gebruik te maken van verplichtingsregelingen voor energie-efficiëntie of andere doelgerichte beleidsmaatregelen om een verbetering van de energie-efficiëntie in huishoudens, gebouwen, industrie en vervoer te stimuleren. De lidstaten moesten deze richtlijn uiterlijk per 5 juni 2014 in de nationale wetgeving hebben omgezet

Middels deze procedure verzoekt de Commissie het Hof Hongarije een dwangsom van 15 444 EUR per dag op te leggen. Bij de hoogte van deze dwangsom is rekening gehouden met de duur en de ernst van de inbreuk. Als het Hof het verzoek toewijst, is de dwangsom per dag verschuldigd vanaf de in het arrest vastgestelde datum tot de datum waarop de omzetting is voltooid. Over het uiteindelijke bedrag van de dwangsom beslist het Hof.

Bovendien zijn er verscheidene procedures wegens niet-omzetting van de energie-efficiëntierichtlijn ingeleid tegen andere lidstaten. In totaal is tegen 27 EU-lidstaten (alle lidstaten behalve Malta) een inbreukprocedure ingeleid omdat zij de Commissie niet in kennis hebben gesteld van de nationale maatregelen om de richtlijn om te zetten in nationaal recht (termijn: 5 juni 2014). De Commissie blijft toezien op de omzetting en kennisgeving en zal in de komende cycli maatregelen nemen bij eventuele tekortkomingen.

(meer informatie: IP/15/4668 - Anna-Kaisa Itkonen - Tel.: +32 229-56186)

Milieu: Commissie daagt DUITSLAND voor Hof i.v.m. steenkoolcentrale in Moorburg

De Europese Commissie daagt Duitsland voor het Hof wegens niet-nakoming van de voorschriften van de habitatrichtlijn in verband met de verlening van een vergunning voor een steenkoolcentrale in Hamburg/Moorburg. Dit project kan een negatieve weerslag hebben op een aantal beschermde vissoorten, waaronder zalm, Europese rivierprik en zeeprik, die de steenkoolcentrale passeren wanneer zij migreren van de Noordzee naar de ongeveer dertig Natura 2000-gebieden rond de Elbe, die stroomopwaarts ten opzichte van Hamburg liggen. De soorten worden geschaad door de onttrekking van koelwater voor de centrale. Bij het verlenen van de vergunning heeft Duitsland geen passende evaluatie uitgevoerd overeenkomstig de richtlijn, en geen onderzoek verricht naar alternatieve koelingsmethoden die de schade aan de betrokken beschermde soorten zouden kunnen vermijden.

(meer informatie: IP/15/4669- Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

Milieu: Commissie daagt VERENIGD KONINKRIJK voor Hof wegens ontoereikende opvang en behandeling van afvalwater

De Europese Commissie daagt het Verenigd Koninkrijk voor het Hof omdat het nalaat een adequate behandeling van afvalwater te garanderen in 17 agglomeraties. De EU-lidstaten moeten beschikken over geschikte systemen voor de opvang en behandeling van stedelijk afvalwater, aangezien onbehandeld water risico's inhoudt voor de menselijke gezondheid, de binnenwateren en het mariene milieu.

De EU-wetgeving inzake de behandeling van stedelijk afvalwater dateert van 1991, en er zijn lange termijnen vastgesteld voor de uitvoering ervan. De lidstaten hadden tot eind 1998 de tijd om te zorgen voor een grondige behandeling van afvalwater afkomstig van agglomeraties die lozingen uitvoeren in kwetsbare gebieden. Zij hadden tot eind 2000 de tijd om te zorgen voor adequate behandeling van water uit grote agglomeraties dat wordt geloosd in niet-aangewezen wateren en tot eind 2005 voor lozingen vanuit middelgrote agglomeraties en voor lozingen in zoetwater en estuaria vanuit kleine agglomeraties.

(meer informatie: IP/15/4672 - Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

Milieu: Europese Commissie daagt VERENIGD KONINKRIJK voor Hof wegens emissies van elektriciteitscentrale

De Europese Commissie daagt het Verenigd Koninkrijk voor het Hof van Justitie van de EU wegens uitblijvende vermindering van de emissies van de met kolen gestookte elektriciteitscentrale van Aberthaw in Wales. Gebleken is dat de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) door de centrale de vastgestelde grenswaarden overschreed.

Volgens de EU-wetgeving inzake emissies door grote stookinstallaties hadden de lidstaten tot 1 januari 2008 de tijd om de emissie van een aantal vervuilende stoffen van stookinstallaties te verlagen. De centrale van Aberthaw voldoet niet aan de vereisten van de richtlijn, aangezien in de huidige exploitatievergunning een maximale uitstoot van stikstofoxiden van 1200 mg/Nm3 is vastgesteld, hetgeen in strijd is met de in de richtlijn vastgestelde limiet van 500 mg/Nm3. De Commissie heeft eerst haar bezorgdheid geuit in een aanmaningsbrief in juni 2013, gevolgd door een met redenen omkleed advies in oktober 2014.

(meer informatie: IP/15/4670 - Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

Milieu: Commissie daagt SLOVENIË voor Hof wegens niet opruimen van zeer brandbare oude banden

De Europese Commissie daagt Slovenië voor het Hof omdat het zich niet houdt aan de EU-wetgeving inzake afval. De zaak betreft een illegale stortplaats in Lovrenc na Dravskem polju, waar meer dan 40 000 ton afval wordt opgeslagen sinds 2006.In 2007 en 2008 zijn op deze locatie grote branden uitgebroken.

Stortplaatsen die niet in overeenstemming zijn met de EU-afvalwetgeving kunnen een ernstige bedreiging voor de menselijke gezondheid en het milieu vormen. Afgezien van het brandgevaar is het terrein bijzonder ongeschikt als stortplaats, gezien de nabijheid van hoogspanningskabels en het feit dat het gebied een van de grootste bronnen van zoetwater in het land bevat. Slovenië had toegezegd het probleem aan te pakken en de oude banden op te ruimen, maar aangezien er zeer weinig vorderingen zijn geboekt, heeft de Commissie besloten Slovenië voor het Hof van Justitie te dagen.

(meer informatie: IP/15/4671 - Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

Belastingen: Commissie daagt GRIEKENLAND voor Hof in verband met successiebelasting op legaten aan organisaties zonder winstoogmerk

De Europese Commissie heeft besloten Griekenland voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te dagen in verband met de successiebelasting op legaten aan organisaties zonder winstoogmerk in een andere EU-lidstaat of in een EER-staat.

De Griekse wetgeving behandelt legaten aan bepaalde entiteiten zonder winstoogmerk die in Griekenland zijn gevestigd gunstiger dan legaten aan soortgelijke instellingen die in andere EU-/EER-staten zijn gevestigd. Bepaalde Griekse entiteiten zonder winstoogmerk genieten automatisch een gunstig belastingpercentage van 0,5 %, terwijl soortgelijke entiteiten die in andere EU-/EER-staten zijn gevestigd, alleen onder het gunstige percentage vallen indien legaten aan Griekse entiteiten zonder winstoogmerk in de desbetreffende EU-/EER-staat ook een fiscale voorkeursbehandeling krijgen. Indien niet aan deze voorwaarde van wederkerigheid wordt voldaan, bedraagt het heffingspercentage 20-40 %, afhankelijk van de belastbare waarde van het legaat.

(meer informatie: IP/15/4674- Vanessa Mock - Tel. +32 229-56194)

Belastingen: Commissie daagt GRIEKENLAND voor Hof i.v.m. discriminerende belastingvrijstelling voor hoofdverblijf

De Europese Commissie heeft Griekenland voor het Hof van Justitie van de Europese Unie gedaagd in verband met een vrijstelling van successiebelasting voor het hoofdverblijf, die alleen geldt voor EU-onderdanen permanent in Griekenland verblijven.

De Griekse wetgeving bevoordeelt uitsluitend belastingbetalers (erfgenamen) die reeds in Griekenland wonen en doorgaans Grieks staatsburger zijn. Daarentegen benadeelt de wetgeving erfgenamen die een onroerende zaak in Griekenland erven maar buiten het land wonen en doorgaans geen Grieks staatsburger zijn, of die als Grieks staatsburger gebruikmaken van de fundamentele vrijheden om in het buitenland te werken, te studeren of te wonen.

(meer informatie: IP/15/4675- Vanessa Mock - Tel. +32 229-56194)

2. Met redenen omklede adviezen

Energie: Commissie verzoekt SPANJE richtlijn hernieuwbare energie correct toe te passen

De Europese Commissie heeft Spanje formeel verzocht om te zorgen voor de correcte uitvoering van de Richtlijn hernieuwbare energie (2009/28/EG), en met name wat biobrandstoffen betreft. De richtlijn omvat belangrijke bepalingen om de doelstelling van een aandeel van 20 % hernieuwbare energie in het finale energieverbruik te bereiken en de emissies van broeikasgassen zodanig te verlagen dat uiterlijk in 2020 het niveau 20 % lager ligt dan in 1990. Ook bevat de richtlijn belangrijke bepalingen waarbij individuele streefcijfers worden vastgesteld voor het totale aandeel van hernieuwbare energie in het energieverbruik van elke lidstaat, en om te komen tot een aandeel van 10 %. hernieuwbare energie in het vervoer. Biobrandstoffen kunnen worden ingezet om dit streefcijfer te bereiken, maar zij moeten aan een reeks duurzaamheidsvereisten voldoen: zij mogen niet hun oorsprong vinden in gebieden met een hoge biodiversiteitwaarde zoals beschermde gebieden, of in gebieden met hoge koolstofvoorraden, zoals bossen en veengronden; zij moeten ook aanzienlijk meer broeikasgasemissies uitsparen dan fossiele brandstoffen. In strijd met de richtlijn schort de Spaanse wetgeving de toepassing van de duurzaamheidscriteria in Spanje voor het bereiken van het streefcijfer in het vervoer op. Bovendien behandelt de Spaanse wetgeving duurzame biobrandstoffen en grondstoffen van verschillende geografische oorsprong verschillend zonder hiervoor een rechtvaardiging aan te voeren. De Commissie is geconfronteerd met soortgelijke problemen in inbreukprocedures tegen Polen en Portugal. Zie voor meer informatie over de Richtlijn hernieuwbare energie de website van DG Energie.

(meer informatie: Anna-Kaisa Itkonen - Tel.:+32 229-56186)

Energie: Commissie verzoekt HONGARIJE om indiening van nationaal Actieplan voor energie-efficiëntie

De Europese Commissie heeft Hongarije formeel verzocht om indiening van zijn nationaal Actieplan voor energie-efficiëntie, zoals wordt voorgeschreven door de richtlijn energie-efficiëntie (2012/27/EU). Op grond van de richtlijn moeten de lidstaten elke drie jaar nationale Actieplannen voor energie-efficiëntie (NEEAP) indienen. Deze plannen omvatten de volgende aspecten: het geraamde energieverbruik, geplande energie-efficiëntiemaatregelen en de verbeteringen die de individuele EU-landen verwachten te bereiken. Tot nu toe heeft Hongarije zijn plan nog niet ingediend bij de Commissie. Deze lidstaat is niet de enige die nog geen NEEAP bij de Commissie heeft ingediend; dit geldt ook voor Slovenië en Roemenië.

Tegelijkertijd daagt de Commissie Hongarije voor het Hof van Justitie van de Europese Unie wegens het niet-omzetten van de richtlijn energie-efficiëntie; zie voor meer informatie IP/15/4668. Zie voorts Nationale Actieplannen voor energie-efficiëntie.

(meer informatie: Anna-Kaisa Itkonen - Tel.:+32 229-56186)

Milieu: Commissie verzoekt TSJECHIË luchtverontreiniging aan te pakken

De Europese Commissie verzoekt Tsjechië te voldoen aan de EU-wetgeving die de lidstaten verplicht de blootstelling van hun burgers aan fijne stofdeeltjes (PM10) te beperken door specifieke grenswaarden vast te stellen. Deze fijne deeltjes zijn afkomstig van emissies door de industrie, het verkeer en de verwarming van woningen en kunnen astma, cardiovasculaire problemen, longkanker en vroegtijdige sterfte veroorzaken. Uit de laatste gegevens uit Tsjechië blijkt dat de maximale dagelijkse grenswaarden voor deze deeltjes worden overschreden in Praag, Střední Čechy, Severozápad, Severovýchod (behalve in 2008), Brno, Střední Morava, Moravskoslezsko en Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek, terwijl de jaarlijkse grenswaarden ook worden overschreden in Moravskoslezsko en Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek. De Commissie is van oordeel dat Tsjechië sinds 2005 de vereiste maatregelen om de volksgezondheid te beschermen niet heeft genomen en verzoekt het vooruitziend, snel en doeltreffend te handelen om de periode van niet-naleving zo kort mogelijk te houden. Het met redenen omkleed advies van vandaag volgt op een op 22 februari 2013 verzonden aanvullende aanmaningsbrief. Als Tsjechië niet reageert, kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie van de EU.

(meer informatie: Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

Milieu: Commissie verzoekt ITALIË de opvang en behandeling van afvalwater te verbeteren

De Europese Commissie verzoekt Italië om de opvang en behandeling van afvalwater afkomstig van een groot aantal agglomeraties in het hele land te verbeteren. Op grond van het EU-recht moeten gemeenten hun stedelijk afvalwateropvangen en behandelen, aangezien onbehandeld afvalwater een risico kan vormen voor de volksgezondheid en meren, rivieren, de bodem, de kustwateren en het grondwater verontreinigt. Volgens EU-recht moest uiterlijk in 2005 zijn voorzien in de secundaire behandeling van alle afvalwater van agglomeraties met een inwonerequivalent van tussen 10 000 en 15 000, en van lozingen vanuit agglomeraties met 2 000 tot 10 000 inwoners in gevoelige gebieden zoals zoetwatergebieden en estuaria. De termijn is in 2000 verstreken voor alle lozingen vanuit agglomeraties met een inwonerequivalent van meer dan 15 000. Er moest uiterlijk 1998 een verdergaande behandeling worden ingevoerd voor alle lozingen vanuit agglomeraties met een inwonerequivalent van meer dan 10 000 in gevoelige gebieden en de afwateringsgebieden ervan. De Commissie is van oordeel dat 817 agglomeraties in Italië met een inwonerequivalent van meer dan 2 000 verzuimen hun afvalwater op te vangen en doeltreffend te behandelen. Tot de grootste agglomeraties behoren Rome, Florence, Napels en Bari. Sommige agglomeraties voldoen ook niet aan de verplichting om een verdergaande behandeling toe te passen op lozingen in gevoelige gebieden. Dit betreft ongeveer 20 regio's en autonome provincies: Abruzzen, Basilicata, Bolzano, Calabrië, Campanië, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Ligurië, Lombardije, Marche, Piemonte, Apulië, Sardinië, Sicilië, Toscane, Trento, Umbrië, Valle d'Aosta en Veneto. Ook voldoet Italië niet aan het voorschrift om fosfor en stikstof te verwijderen uit lozingen in 32 gevoelige gebieden. Informatie-uitwisseling met Italië heeft het oordeel van de Commissie bevestigd dat er sprake is van een systematische inbreuk op EU-voorschriften, en daarom is er een met redenen omkleed advies gestuurd. Tenzij concrete maatregelen worden getroffen om het verzuim zo snel mogelijk te beëindigen, kan de zaak voor het Hof van Justitie van de EU worden gebracht.

(meer informatie: Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

Milieu: Commissie verzoekt FRANKRIJK de procedure voor strategische milieueffectbeoordeling te verbeteren

De Europese Commissie verzoekt Frankrijk ervoor te zorgen dat alle plannen en programma's die aanzienlijke effecten op het milieu kunnen hebben, pas worden goedgekeurd nadat de milieueffecten ervan zijn beoordeeld. In de Franse wetgeving ontbreken nu bepaalde verplichtingen op dit gebied, vooral doordat er geen functionele scheiding tussen de milieuautoriteit en de autoriteit met beslissingsbevoegdheid is gewaarborgd, aangezien beide rollen in bepaalde gevallen door één en dezelfde instantie worden vervuld. Een verdeling van de bevoegdheden is van groot belang om te zorgen dat de autoriteiten op doeltreffende wijze een onafhankelijk oordeel kunnen vormen. Een ander probleem is de onvolledigheid van de lijsten van plannen en programma's die aanzienlijke milieueffecten kunnen hebben: de Commissie is van oordeel dat de huidige lijst leidt tot ongerechtvaardigde vrijstellingen van de strategische effectbeoordeling. De brief van vandaag maakt deel uit van een inbreukprocedure die dateert van 2009, en hoewel veel van de oorspronkelijke kwesties nu zijn opgelost, was de geringe vooruitgang bij de lopende kwesties aanleiding voor de Commissie om een met redenen omkleed advies te sturen. Frankrijk heeft twee maanden de tijd om te reageren. Komt er geen bevredigend antwoord, dan kan de zaak voor het Europees Hof van Justitie worden gebracht.

(meer informatie: Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

Milieu: Commissie verzoekt SPANJE milieueffecten baggerwerken in Guadalquivir opnieuw te beoordelen

De Europese Commissie verzoekt Spanje om voorzichtigheid te betrachten bij het uitbreiden van de maritieme toegang tot de haven van Sevilla en een beoordeling te verrichten van de mogelijke negatieve effecten op de Natura 2000-gebieden, met inbegrip van het Nationaal Park Doñana. Uit een recente wetenschappelijke studie van de Spaanse autoriteiten is gebleken dat het uitbaggeren van het navigatiekanaal een ernstige negatieve weerslag zou hebben op de vorm en de biodiversiteit van het estuarium, met nadelige gevolgen voor de beschermde natuurgebieden in de omgeving. Op grond van de habitatrichtlijnmoet van elk plan of project dat een grote weerslag op een beschermd gebied kan hebben, een passende beoordeling van de gevolgen worden gemaakt. De richtlijn staat toe dat een project ondanks een negatieve beoordeling wordt voortgezet om dwingende redenen van openbaar belang, maar in dat geval zijn compenserende maatregelen nodig om te zorgen dat de hele samenhang van het netwerk Natura 2000 blijft behouden. Aangezien Spanje de weerslag van het project of de alternatieve oplossingen niet in detail heeft onderzocht, wat volgens de richtlijn een basisvereiste is, wordt nu een met redenen omkleed advies gestuurd. Spanje heeft twee maanden de tijd om te reageren. Komt er geen bevredigend antwoord, dan kan de zaak voor het Hof van Justitie van de EU worden gebracht.

(meer informatie: Enrico Brivio - Tel.: +32 229-56172)

Financiële diensten: Commissie verzoekt ITALIË en ESTLAND de EU-regels inzake alternatieve beleggingsinstellingen om te zetten

De Europese Commissie heeft Italië en Estland formeel verzocht om de richtlijn inzake beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen (2011/61/EU) om te zetten in nationaal recht en de omzettingsmaatregelen aan de Commissie mee te delen. Deze richtlijn schept het regelgevings- en toezichtskader voor beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen (abi-beheerders) die voor professionele beleggers bedoeld zijn. De geharmoniseerde Europese normen in de richtlijn hebben als doel de transparantie van de activiteiten van abi-beheerders en de door hen beheerde instellingen te verbeteren. Beide lidstaten hebben de richtlijn gedeeltelijk omgezet. Italië heeft nog geen mededeling gedaan van bepaalde belangrijke maatregelen betreffende voorwaarden voor de benoeming van en de verlening van vergunningen aan abi-beheerders, en van regels betreffende bewaarders, beheer en verhandeling van abi's en toezicht. Ook Estland heeft bepaalde voorschriften betreffende de vergunningverlening voor abi-beheerders en de voorschriften voor bewaarders nog niet meegedeeld. Italië en Estland hadden tot 22 juli 2013 de tijd om de richtlijn om te zetten in hun nationale recht. Daarom heeft de Commissie beide landen een met redenen omkleed advies toegestuurd. Indien zij niet binnen twee maanden aan hun verplichtingen voldoen, kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie en verzoeken om financiële sancties overeenkomstig artikel 260, lid 3, VWEU.

(meer informatie: Vanessa Mock - Tel.: +32 225-6194)

Belastingen: Commissie verzoekt BELGIË zijn voorschriften inzake dividendbelasting aan te passen

De Belgische fiscale voorschriften maken het op het ogenblik onmogelijk om in grensoverschrijdende situaties de inkomsten uit financiële instrumenten die zijn overgedragen, in pand zijn gegeven of zijn uitgeleend in het kader van een zakelijke-zekerheidsovereenkomst of van een lening af te trekken van het belastbaar inkomen.

De Europese Commissie is van oordeel dat deze bepalingen in strijd zijn met de moeder-dochterrichtlijn (Richtlijn 2011/96/EU van de Raad van 30 november 2011), die voorziet in een vrijstelling van de winst die een moedermaatschappij heeft ontvangen van een in een andere lidstaat gevestigde dochtermaatschappij. De Commissie verzoekt de Belgische autoriteiten de wetgeving in kwestie te wijzigen.

Het verzoek heeft de vorm van een met redenen omkleed advies in het kader van de EU-inbreukprocedure. De Belgische autoriteiten hebben twee maanden de tijd om de Commissie in kennis te stellen van de genomen maatregelen met het oog op de correcte toepassing van de richtlijn; anders kan de Commissie besluiten België voor het Hof van Justitie van de EU te dagen.

(meer informatie: Vanessa Mock - Tel.: +32 225-6194)

Belastingen: Btw op producten van agrarische oorsprong, niet bestemd voor gebruik in levensmiddelen of voor toepassing in landbouwproductie

De Europese Commissie verzoekt Frankrijk het normale btw-tarief toe te passen op producten van agrarische oorsprong die niet zijn bestemd voor gebruik in levensmiddelen of voor toepassing in de landbouwproductie.

Frankrijk staat namelijk een verlaagd btw-tarief toe voor bepaalde producten die worden gebruikt voor de vervaardiging van non-food-industrieproducten.

Het verzoek heeft de vorm van een met redenen omkleed advies. Indien de Commissie binnen twee maanden geen bevredigend antwoord ontvangt, kan zij beslissen Frankrijk voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te dagen.

(meer informatie: Vanessa Mock - Tel.: +32 225-6194)

Vervoer: Commissie verzoekt DUITSLAND veiligheid in havens te verbeteren

De Europese Commissie heeft Duitsland verzocht de EU-voorschriften voor de veiligheid van havens (Richtlijn 2005/65/EG) in Noordrijn-Westfalen naar behoren toe te passen. Het met redenen omkleed advies van vandaag vloeit voort uit een inspectie door de Commissie waaruit bleek dat sommige voorschriften niet naar behoren ten uitvoer waren gelegd, en met name de beoordelingen van de veiligheid van havens. Deze regelgeving is een van de hoekstenen van het beleid inzake maritieme veiligheid, dat als doel heeft een hoog niveau van veiligheid te garanderen in alle Europese havens. Duitsland heeft nu twee maanden de tijd om de Commissie in kennis te stellen van de maatregelen die het heeft genomen om de voorschriften volledig om te zetten. Anders kan de Commissie beslissen deze lidstaat voor het Europees Hof van Justitie te dagen.

(meer informatie: Jakub Adamowicz - Tel.: +32 229-50195)

3. Andere belangrijke beslissingen

Financiële diensten: Commissie leidt inbreukprocedures in tegen BULGARIJE, HONGARIJE, LITOUWEN en SLOWAKIJE wegens beperkingen op investeringen in landbouwgrond

De Europese Commissie heeft vandaag besloten Bulgarije, Hongarije, Litouwen en Slowakije formeel te verzoeken om hun opmerkingen in te dienen over hun wetgeving inzake de aankoop van landbouwgrond. Deze wetgeving bevat verscheidene bepalingen die volgens het EU-recht zijn aan te merken als beperkingen van het vrij verkeer van kapitaal en de vrijheid van vestiging. Elke beperking van deze in het Verdrag opgenomen fundamentele vrijheden moet naar behoren worden gerechtvaardigd en voldoen aan de beginselen van non-discriminatie en evenredigheid. Weliswaar mogen de lidstaten hun eigen regels vaststellen om de plattelandsontwikkeling te bevorderen, de agrarische bestemming van landbouwgrond te behouden en speculatieve druk op de grondprijzen tegen te gaan, maar dit moet gebeuren binnen de grenzen van de EU-wetgeving.

(meer informatie: IP/15/4673 - Vanessa Mock - Tel.: +32 225-6194)

Annexe

MEMO/15/4666

 

Voor het publiek: