Marine Le Pen belooft referendum over 'Frexit'

donderdag 26 maart 2015, 11:55

DEN HAAG (PDC) - Marine Le Pen heeft beloofd dat ze een referendum over het Franse lidmaatschap van de Europese Unie uitschrijft als ze in 2017 tot president van Frankrijk wordt gekozen. Ze deed dit in een interview op de Griekse televisiezender Mega. Met deze belofte volgt Le Pen de Britse premier Cameron die een referendum over het Britse lidmaatschap heeft beloofd wanneer hij in mei 2015 wordt herkozen. 

Hoewel het Franse Front National het tijdens de Franse departementsverkiezingen minder goed deed dan aanvankelijk werd verwacht, lijkt de partij zich wel opgewerkt te hebben tot een vaste waarde in de Franse politiek. Experts dichten Le Pen dan ook een kans toe om het in 2017 daadwerkelijk tot president te schoppen. 

Front National is al jarenlang fervent tegenstander van het Franse lidmaatschap van de Europese Unie en is voorstander van een zogenaamd 'Frexit': het vertrek van Frankrijk uit de EU. De partij is tegen de verdragen van Maastricht, Schengen en Amsterdam. Al in 2002 beloofde Front National Frankrijk uit de EU te halen en de Franse frank weer in te voeren. 

Bron: EUOBSERVER