Een jaar na de annexatie van de Krim: Rusland kraakt, Poetin niet

woensdag 18 maart 2015, 16:06

DEN HAAG (PDC) - Precies een jaar gelegen legde Rusland officieel beslag op de Krim. Volgens president Poetin werd Rusland door Europa bedreigd in zijn invloedsfeer. 'De Krim is ons historisch grondgebied’, verklaarde hij onlangs in een Russische staatsdocumentaire over de inname van het schiereiland. ‘De Russen die daar wonen, waren in gevaar. We konden hen niet aan hun lot overlaten.’ 

De Europese Unie kwam tegen Rusland in actie en legde steeds zwaardere sancties op. Deze zijn nog steeds van kracht. Zo krijgen alle Russen op een zwarte lijst geen toegang tot de EU en hun Europese banktegoeden. Daarnaast bemoeilijkt de EU de toegang voor zowel de staat als Russische bedrijven tot de internationale kapitaalmarkt. Zij kunnen minder gemakkelijk geld lenen.

Mede als gevolg van de sancties nam het vertrouwen in de Russische economie sterk af en verslechterde de exportpositie. De afgelopen maanden kelderde de waarde van de Russische roebel ten opzichten van de dollar. Kredietbeoordelaar S&P beoordeelde afgelopen maand de kredietwaardigheid van Rusland als ‘junk’ door het verslechterde perspectief op economische groei. 

Hier bovenop komen de kosten van de Russische deelname aan de crisis in Oekraïne en de gekelderde olieprijs. Volgens analisten staat het land aan het begin van een economische crisis. 

De populariteit van Poetin lijdt hier tot nu toe nauwelijks onder. Ondanks de afkeurende reactie van de internationale gemeenschap over de annexatie van de Krim en de getroffen sancties, heeft volgens peilingen meer dan 85 procent van de Russische bevolking nog vertrouwen in hun president. Veel Russen beschouwen de Krim als ‘hun’ land. ‘We zijn samen’ luidt het motto voor de viering van de hereniging met het schiereiland die vandaag plaatsvindt. Naar verwachting komen tienduizenden mensen naar het Rode Plein.