Griekenland en Cyprus ontstemd over verklaring Europese Raad rond crisis Oekraïne

woensdag 28 januari 2015, 14:13

DEN HAAG (PDC) - De nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras is het niet eens met de verklaring van de Europese Raad waar Rusland in scherpe bewoordingen wordt veroordeeld voor hun steun aan de separatisten. Tsipras stelt dat er géén overeenstemming was over de tekst, wat wel een vereiste is. Ook Cyprus heeft laten weten ontstemd te zijn over het tot stand komen van de verklaring.

Bij het uitbrengen van een verklaring worden de lidstaten in principe gehoord over de tekst. Bij deze verklaring hadden de lidstaten slechts enkele uren de tijd om te reageren, volgens Cyprus te weinig tijd. Het bezwaar van Griekenland gaat verder: Tsipras heeft zowel de vaste voorzitter van de Europese Raad Tusk als aan de Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenland beleid Mogherini laten weten niet akkoord te willen gaan met de voorgestelde verklaring. Toch is deze gepubliceerd, waarmee de regel dat er consensus moet zijn op deze onderwerpen zou zijn veronachtzaamd.

Griekenland heeft een eigen verklaring uitgebracht waar het stelt niet achter de verklaring te staan.  Naar verwachting zullen Cyprus en Griekenland zich hard opstellen wanneer de ministers van buitenlandse zaken zich buigen over de sancties tegen Rusland.

Achterliggende spanningen

De onenigheid rond de verklaring komt op een precair moment. De gevechten in het oosten van Oekraïne zijn opgelaaid. separatisten bestookten een stad met raketten waarbij burgerslachtoffers zijn gevallen. Rusland zou de separatisten ondersteunen. De afgelopen week liet Tusk via Twitter weten dat er geen sprake kan zijn van een ontspanning in de houding naar Rusland toe. Ook Letland, voorzitter van de EU, heeft zich fel uitgelaten over de Russische betrokkenheid bij het conflict in de Oekraïne.

Een aantal lidstaten leek juist een opening in de relatie met Rusland te zoeken. De partij van Tsipras heeft - voor ze regeringsverantwoordelijk nam - in het verleden zich erg kritisch uitgelaten over de Europese sancties tegen Rusland.

Bronnen: EUObserver, EurActiv