Investeringsoffensief voor Europa: EU-taskforce presenteert lijst met 2 000 potentiële projecten met totale omvang van 1 300 miljard EUR

1.

Investeringsoffensief voor Europa: EU-taskforce presenteert lijst met 2 000 potentiële projecten met totale omvang van 1 300 miljard EUR

09 december 2014

 
Investeringsoffensief voor Europa: EU-taskforce presenteert lijst met 2 000 potentiële projecten met totale omvang van 1 300 miljard EUR
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Investeringsoffensief voor Europa: EU-taskforce presenteert lijst met 2 000 potentiële projecten met totale omvang van 1 300 miljard EUR
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

EUROPESE COMMISSIE - EUROPESE INVESTERINGSBANK

Brussel/Luxemburg, 9 december 2014

De EU-taskforce investeringen heeft vandaag een verslag gepubliceerd waaruit blijkt dat er in Europa een aanzienlijk potentieel voor investeringen bestaat. De taskforce presenteert een lijst met 2 000 projecten in heel Europa voor ongeveer 1 300 miljard EUR aan potentiële investeringen. Daarvan zouden de komende drie jaar voor ongeveer 500 miljard EUR projecten kunnen worden uitgevoerd. Veel van die projecten worden momenteel niet gerealiseerd vanwege financiële, regelgevende of andere hindernissen.

Vicevoorzitter Jyrki Katainen, bevoegd voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen: " Het verslag van vandaag laat zien dat er enorme investeringsbehoeften zijn en levensvatbare projecten die economische groei zouden kunnen aanzwengelen en meer werkgelegenheid in Europa zouden kunnen creëren. Er gaapt echter een diepe kloof tussen de beschikbare investeringen enerzijds, en geloofwaardige projecten op het terrein anderzijds. We zetten nu een grote stap om het vertrouwen van de investeerders terug te winnen en investeringen en projecten samen te brengen."

EIB-voorzitter Werner Hoyer: “De werkzaamheden van de taskforce tonen aan dat er in Europa voldoende investeringsprojecten zijn. De lidstaten dienden heel wat voorstellen in waarop we ons kunnen baseren om een pijplijn van projecten te creëren en ervoor te zorgen dat geld daar wordt geïnvesteerd waar er vraag naar is. Nu moeten we de projecten selecteren die economisch levensvatbaar zijn en het concurrentievermogen van de economie van Europa het best bevorderen. De EIB staat klaar om de projecten op de lijst te financieren, en ook andere projecten die voldoen aan de criteria van levensvatbaarheid en strategisch belang. Daarnaast moeten de belangrijke niet-financiële hindernissen waarop de taskforce heeft gewezen, die beletten dat er in levensvatbare projecten wordt geïnvesteerd, dringend worden aangepakt."

Een transparante pijplijn van investeringsprojecten

In het verslag wordt aanbevolen om onmiddellijk werk te maken van een transparante pijplijn van investeringsprojecten. De door de taskforce opgestelde lijst met projecten is een eerste stap in de richting van een toekomstgerichte en transparante pijplijn van projecten waarin kan worden geïnvesteerd. Dit is een essentiële maatregel om het vertrouwen te herstellen en investeerders aan te moedigen om in Europa te investeren en deskundigheid op te bouwen. Het ontbreken van betrouwbare en transparante informatie over projecten is momenteel een grote hindernis voor investeringen.

De centrale gedachte is dat er een pijplijn van betrouwbare projecten moet komen om het vertrouwen van investeerders terug te winnen, en particuliere investeringen te mobiliseren die een aanvulling vormen op de middelen die door de lidstaten en de EU ter beschikking worden gesteld. Projecten kunnen door de particuliere sector alleen, door de lidstaten of uit andere EU-financieringsbronnen, waaronder het nieuw opgerichte Europees Fonds voor strategische investeringen, worden gefinancierd.

De taskforce heeft zich in de eerste plaats geconcentreerd op projecten op belangrijke groeibevorderende gebieden: kennis, innovatie en de digitale economie, energie-unie, vervoersinfrastructuur, sociale infrastructuur, en de natuurlijke hulpbronnen en het milieu. Daarnaast heeft de taskforce de investeringen in kmo's en midcapondernemingen geanalyseerd, omdat zij de ruggengraat zijn van de EU-economie qua werkgelegenheid, innovatie en groei.

De vandaag gepubliceerde lijst van projecten die de lidstaten en de Commissie bij de taskforce hebben ingediend, is een beginpunt. Op elk ogenblik kunnen nog andere potentieel levensvatbare investeringen aan de lijst worden toegevoegd. Elk project op de lijst van de taskforce zal grondig moeten worden beoordeeld voordat het voor financiering in aanmerking komt. De Europese Commissie of de EIB zegt niet automatisch financiering toe voor de projecten op de lijst van de taskforce en die projecten hebben geen voorrang bij de toewijzing van nationale of Europese middelen.

De taskforce heeft de volgende maatregelen aanbevolen:

  • Verbeteren van het ondernemingsklimaat

In de eerste plaats moeten belangrijke regelgevende en niet-regelgevende hindernissen uit de weg worden geruimd in alle belangrijke infrastructuursectoren zoals energie, telecommunicatie, digitale economie en vervoer, en ook op de diensten- en de productmarkten. Daarnaast moeten verdere maatregelen worden genomen om de eengemaakte markt te verdiepen. Er moet betere regelgeving komen en diepere, minder versnipperde kapitaalmarkten. Tegelijkertijd moeten de lidstaten de structurele hervormingen blijven doorvoeren die tot een voorspelbaar en gunstig ondernemingsklimaat moeten leiden.

  • Ontwikkelen van nationale investeringsplannen op lange termijn

De lidstaten moeten zich politiek engageren voor de ontwikkeling van strategische investeringsplannen op lange termijn en de uitwisseling van beste praktijken inzake economisch levensvatbare projecten. Die plannen zouden samen met de pijplijnen van projecten op speciale websites kunnen worden bekendgemaakt.

  • Verlenen van technische bijstand bij het ontwikkelen van degelijke investeringsprojecten

In het verslag wordt aanbevolen dat de EU een centraal adviesloket opricht dat projectontwikkelaars, investeerders en overheden voortdurend advies en deskundigheid aanbiedt. De EU zou ook advies moeten geven over het structureren van projecten om ontwikkelaars te helpen aanvullende particuliere investeringen aan te trekken voor projecten met een EU-meerwaarde.

  • Uitvoeren van kosteneffectiviteitbeoordelingen

Voor levensvatbare projecten zouden de lidstaten kosteneffectiviteitbeoordelingen moeten uitvoeren om na te gaan welke oplossingen het meest efficiënt zijn om projecten te structureren. De Commissie en de EIB zouden hierover advies en richtsnoeren moeten verstrekken.

  • Stimuleren van innovatieve financiële instrumenten

In het verslag wordt voorgesteld dat de Europese Commissie en de EIB stimuleren dat innovatieve financiële instrumenten worden gebruikt om particuliere investeringen aan te trekken voor projecten van EU-belang. De lidstaten zouden ook het gebruik van financiële instrumenten moeten versnellen, vooral in het kader van de Europese structuurfondsen en investeringsfondsen.

De conclusie van het verslag van de taskforce luidt dat als de juiste hervormingen worden doorgevoerd, waarbij de rol van de particuliere sector wordt uitgebreid en er een EU-infrastructuurmarkt wordt ontwikkeld, de economische groei, het concurrentievermogen, de werkgelegenheid en het sociaal welzijn zullen worden bevorderd.

Volgende stappen: Het verslag van de taskforce zal op 9 december worden besproken door de ministers van Economische Zaken en Financiën (Ecofin), en tijdens de Europese Raad van 18 en 19 december worden voorgelegd aan de staatshoofden en regeringsleiders van de EU.

Algemene context: De speciale taskforce investeringen in de EU (lidstaten, Europese Commissie, Europese Investeringsbank) werd gezamenlijk geleid door de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB) en bestond uit vertegenwoordigers van alle lidstaten van de EU. De taskforce werd in september opgericht op verzoek van de ministers van Economische Zaken en Financiën van de EU en kreeg als opdracht concrete maatregelen te bepalen om investeringen te bevorderen, onder meer een pijplijn van potentieel levensvatbare projecten van Europees belang die op korte en middellange termijn kunnen worden gerealiseerd. Dit werd in oktober toegejuicht door de EU-leiders, met de vraag het verslag in te dienen tegen de volgende bijeenkomst van de Europese Raad in december.

Meer informatie:

Het volledige verslag van de taskforce is hier te vinden:

EU Investment Offensive Website

Investment Plan:What to invest in?

Linkedin

Twitter #investEU

IP/14/2480

 

Contactpersoon voor de pers

Vandna KALIA (+32 2 299 58 24)

Mina ANDREEVA (+32 2 299 13 82)

Annikky LAMP (+32 2 295 61 51)

Annika BREIDTHARDT (+ 32 2 295 61 53)

Voor het publiek:

Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail