Commissie Juncker treedt aan

Commissie Juncker treedt aan
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 19 november 2014

Commissie Juncker treedt aan

Vandaag begint officieel de ambtstermijn van de Commissie Juncker, die loopt tot en met 31 oktober 2019 .

Ter gelegenheid hiervan verklaarde voorzitter Jean-Claude Juncker: " Dankzij de democratische steun van de Europese burger, het Europees Parlement en de staatshoofden en regeringsleiders treedt vandaag een nieuwe Commissie aan. Het is tijd de mouwen op te stropen en aan het werk te gaan. Het aanpakken van de Europese uitdagingen verdraagt geen uitstel. Vandaag nog zullen mijn team en ik aan de slag gaan om Europa de nieuwe start te bieden die we hebben beloofd. De komende vijf jaar wil ik samen met dit sterke, ervaren team klinkende resultaten boeken voor Europa."

Achtergrond

"Het aanpakken van de Europese uitdagingen verdraagt geen uitstel", zo luidt het motto van de dag. Het is sinds 1994 - toen onder de Commissie Delors de hoorzittingen voor het Europees Parlement werden ingevoerd - nog niet eerder gebeurd dat een Europese Commissie op tijd aantreedt.

Aan de benoeming van de Commissie Juncker is een lang proces voorafgegaan. Na de eerste pan-Europese verkiezingscampagne werd Jean-Claude Juncker op 27 juni door de Europese Raad bij het Europees Parlement voorgedragen als kandidaat voor het voorzitterschap van de Commissie. De Europese Raad hield daarbij rekening met de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement, overeenkomstig artikel 17, lid 7, van het Verdrag betreffende de Europese Unie.

Op basis van de politieke beleidslijnen die de heer Juncker voor het Parlement uiteen had gezet, werd hij vervolgens op 15 juli verkozen met een grote meerderheid van 422 stemmen (een meerderheid van 376 stemmen was voldoende geweest).

Na een gespreksronde met kandidaat-commissarissen selecteerde de verkozen voorzitter de overige leden van de Commissie . Op 5 september stelden de verkozen voorzitter en de Raad de uiteindelijke lijst van kandidaat-commissarissen vast. Op 10 september maakte verkozen voorzitter Juncker zijn team en de portefeuilleverdeling bekend. Vervolgens werden de kandidaat-commissarissen elk afzonderlijk gehoord voor de betrokken commissies van het Europees Parlement.

Op grond van deze hoorzittingen en na de veranderingen die Juncker naar aanleiding daarvan in zijn team aanbracht (zie IP/14/1163 en SPEECH/14/705 ), keurde het Europees Parlement de Commissie goed met 426 stemmen vóór (van de 699 uitgebrachte stemmen). Vervolgens werd de nieuwe Europese Commissie benoemd door de Europese Raad van 23 oktober.

Voor meer informatie:

Bezoek de nieuwe homepage van de Commissie Juncker:

http://ec.europa.eu/index_nl.htm

Politieke beleidslijnen voor de Commissie Juncker: "Een nieuwe start voor Europa: mijn agenda voor banen, groei, billijkheid en democratische verandering":

http://ec.europa.eu/about/juncker-commission/docs/pg_nl.pdf

Volg de voorzitter op Twitter: @JunckerEU

Bijlage

De Commissie Juncker

 
Commissie Juncker treedt aan
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten
 
Commissie Juncker treedt aan
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten