Duitsland van groot belang voor Nederland in Europese besluitvorming

donderdag 23 oktober 2014, 16:21

DEN HAAG (PDC) - De opstelling van Duitsland is van fundamenteel belang voor de successen van Nederland in het beïnvloeden van Europese besluitvormingsprocessen. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) dat deze week naar de Tweede Kamer werd verzonden. 

Nederland probeert besluitvorming in Europa te beïnvloeden door middel van de zogenaamde 'multi-bi-benadering'. Deze benadering houdt in dat Nederland actief verschillende bilaterale relaties onderhoudt en bevordert met EU-lidstaten. De intensieve samenwerking moet Nederland in de multilaterale besluitvormingsprocessen een sterkere positie bezorgen doordat zij sterkere coalities kan vormen. Er wordt door Nederland vooral geïnvesteerd in relaties met grote lidstaten, zoals Duitsland, Frankrijk en Polen, en lidstaten die geografisch gezien dichtbij liggen. De ambassades in de verschillende Europese hoofdsteden speelden een cruciale rol in de uitvoering van de multi-bi-benadering. 

De samenwerking tussen de Benelux-landen is van minder doorslaggevende waarde, maar daardoor niet onbelangrijk. De Benelux Politieke Samenwerking, het opstellen van gezamenlijke Benelux-standpunten, heeft eerder een subtiele invloed dan een doorslaggevende betekenis.

Meer informatie

Bron: Rijksoverheid.nl, IOB