Kmo-instrument van de EU: eerste 155 ontvangers van subsidies bekend

Kmo-instrument van de EU: eerste 155 ontvangers van subsidies bekend
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

De Europese Commissie heeft vandaag een lijst bekendgemaakt van de 155 kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) die als eerste profiteren van het nieuwe kmo-instrument van de Commissie, met een budget van drie miljard euro. 155 kmo's uit 21 landen ontvangen elk 50 000 euro om haalbaarheidsstudies voor hun projecten te financieren. Daarnaast kunnen zij tot drie dagen bedrijfscoaching ontvangen. Nadien komen hun projecten mogelijk in aanmerking voor maximaal 2,5 miljoen euro aan aanvullende financiële steun van de Commissie.

 
Kmo-instrument van de EU: eerste 155 ontvangers van subsidies bekend
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Máire Geoghegan-Quinn, Europees commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap, zei hierover: "Innovatieve kmo's scheppen duurzame werkgelegenheid en zorgen voor schitterende producten en diensten. Zo helpen zij de Europese economie weer op de rails te krijgen. Het nieuwe instrument is gericht op echt vernieuwende projecten die beschikken over interessante commerciële perspectieven en een stevig concept voor hun marktintroductie."

Het kmo-instrument maakt deel uit van Horizon 2020, het nieuwe EU-financieringsprogramma voor onderzoek met een budget van 80 miljard euro. Hiermee worden innovatieve kleine ondernemingen geholpen om vernieuwende projecten uit het laboratorium naar de markt te brengen. Kmo's uit EU-lidstaten of met Horizon 2020 geassocieerde landen kunnen een aanvraag indienen.

De respons tijdens de eerste selectieronde was opmerkelijk: uit de landen die deelnemen aan Horizon 2020 werden 2662 voorstellen ingediend ( IP/14/876) . Na beoordeling door onafhankelijke deskundigen bleek dat 317 van deze voorstellen aan de norm voldeden. 155 ervan (d.w.z. 49 %) werden geselecteerd voor financiering.

De geselecteerde kmo's hebben een goede kans van slagen in de tweede fase van het programma, waarbij aanvragers tussen 0,5 en 2,5 miljoen euro kunnen ontvangen om innovatieactiviteiten te financieren, zoals demonstratie, beproeving, proefprojecten, schaalvergroting en miniaturisatie. Daarnaast zullen de begunstigden ook een businessplan uitwerken.

Naar verwachting worden in 2014 in totaal ongeveer 645 projecten ondersteund. Dit aantal zal oplopen tot 670 in 2015. De oproep tot het indienen van voorstellen is permanent open. De volgende termijnen voor beoordeling zijn 24 september en 17 december 2014 voor fase 1, en 9 oktober en 17 december 2014 voor fase 2.

Achtergrond

Met een budget van bijna 80 miljard euro voor een periode van zeven jaar is Horizon 2020 het grootste EU-programma voor onderzoek en innovatie ooit; het voorziet in een recordbedrag aan financiële steun voor kmo's. Naar verwachting zal ten minste 20 % of bijna 9 miljard euro uit de Horizon 2020-pijlers "Leidende positie op het gebied van industriële technologieën" en "Maatschappelijke uitdagingen" in de vorm van subsidies rechtstreeks naar kleine en middelgrote ondernemingen vloeien, onder meer via het kmo-instrument.

Via het kmo-instrument wil de Europese Unie de meest innovatieve kleine ondernemingen met een sterk groeipotentieel financieren. Voor dit instrument is ongeveer 3 miljard euro uitgetrokken voor een periode van zeven jaar. Hiermee kunnen snel en eenvoudig subsidies voor haalbaarheidsstudies voor bedrijfsinnovatie (fase 1) en demonstratieprojecten (fase 2) worden verleend. Daarnaast kunnen investeringsrijpe concepten profiteren van adviesdiensten voor bedrijfsontwikkeling en andere ondersteunende diensten (fase 3). De aanvraagprocedure is eenvoudig, maar alleen de allerbeste projecten kunnen financiële steun verwachten. Welke thema's voor subsidie in aanmerking komen, valt op te maken uit het Horizon 2020-werkprogramma over "Innovatie in kmo's".

Daarnaast slaan de Europese Commissie en de Europese Investeringsbankgroep de handen ineen om banken en andere financiële intermediairs ertoe aan te zetten via "InnovFin - EU-financiering voor innovatoren" leningen of eigen vermogen aan innovatiegerichte ondernemingen te verstrekken (zie IP/14/670 ). Andere ondernemingen kunnen via Cosme toegang krijgen tot financiering (zie IP/14/851 ).