Verzoek van burgerinitiatief 'STOP TIPP' afgewezen

maandag 15 september 2014, 15:49

DEN HAAG (PDC) - De Europese Commissie (EC) heeft het verzoek om een burgerinitiatief over het handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, afgewezen. De EC opende in 2009 de onderhandelingen over handelsverdragen tussen de EU en Canada (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA) en in 2013 de onderhandelingen met de VS (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP). Deze verdragen moeten leiden tot het afschaffen van de douanetarieven en tot meer werkgelegenheid. Het burgerinitiatief drong erop aan dat de EC het onderhandelingsmandaat voor het Trans-Atlantische handel en investeringspartnerschap intrekt en het CETA niet langer meeneemt in de onderhandelingen.

Meer dan tweehonderd maatschappelijke organisaties hebben zich aangesloten aan het burgerinitiatief Stop TTIP omdat ze bezorgd zijn over de gevolgen van de vrijhandelsverdragen. De organisaties die zijn aangesloten bij het burgerinitiatief vragen zich af of de hoge eisen die Europa stelt aan bijvoorbeeld voedselveiligheid gehandhaafd kunnen blijven. Zo vrezen boerenorganisaties voor de negatieve gevolgen voor de Europese varkens- en rundvleesexport. Ze stellen bovendien dat in het verdrag verschillende regels voorkomen die een bedreiging vormen voor de democratie en de rechtsstaat.

De EC wees op 10 september 2014 het verzoek af. Volgens de Commissie valt Het voorgestelde burgerinitiatief duidelijk "buiten het kader van de bevoegdheden van de Commissie om een voorstel in te dienen”.

Bron: Europese Commissie