Verklaring van EU-commissaris Kristalina Georgieva over de internationale dag van de humanitaire hulp 2014

Verklaring van EU-commissaris Kristalina Georgieva over de internationale dag van de humanitaire hulp 2014
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Verklaring

Brussel, 19 augustus 2014

Verklaring van EU-commissaris Kristalina Georgieva over de internationale dag van de humanitaire hulp 2014

Op de internationale dag van de humanitaire hulp worden de slachtoffers herdacht van de aanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad in 2003, waarbij 22 mensen omkwamen, onder wie de speciale vertegenwoordiger van de VN in Irak, Sergio Vieira de Mello.

Kristalina Georgieva, Europees commissaris voor Internationale samenwerking, humanitaire hulp en crisisbestrijding, is in Irak, waar de Europese Commissie levensreddende hulp biedt aan honderdduizenden burgers die door de gevechten in de val zitten. Zij heeft de volgende verklaring afgegeven:

" Op de internationale dag van de humanitaire hulp brengen wij hulde aan de mensen die iedere dag hun leven wagen om slachtoffers van oorlogen en rampen overal ter wereld te helpen en vragen wij aandacht voor de humanitaire problemen waarmee wij worden geconfronteerd.

Hier in Irak zijn die problemen maar al te duidelijk. Honderdduizenden mensen hebben dringend hulp nodig, maar door het escalerende conflict zijn zij steeds moeilijker te bereiken. Humanitaire hulpverleners krijgen het almaar moeilijker, hier en overal elders in de wereld.

Conflicten nemen toe in aantal en complexiteit en maken onze wereld steeds kwetsbaarder. In het Midden-Oosten is het geweld van angstaanjagende omvang en voor onschuldige burgers is het einde van het lijden nog niet in zicht. In heel Afrika, van Mali in het westen tot Somalië in het oosten, langs het noorden van Nigeria, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Sudan, zitten miljoenen burgers gevangen in een conflict dat deels wordt aangedreven door etnische en religieuze haat. Het wordt steeds moeilijker om het lijden van kwetsbare kinderen, vrouwen en ouderen te verlichten.

Daarnaast wordt het voor humanitaire hulpverleners steeds gevaarlijker om hun werk te doen. Sinds 2003 is het aantal aanvallen op hulpverleners verviervoudigd. Vorig jaar werden iedere maand gemiddeld twaalf humanitaire hulpverleners gedood en meer dan tien ontvoerd. Iedere week werden drie hulpverleners aangevallen of verwond.

Door de combinatie van klimaatverandering, grote bevolkingstoename in plaatsen als de Sahel en het toenemende extremisme komen er meer conflicten, is er meer honger en worden meer mensen gedwongen huis en haard achter te laten.

We leven in een uiterst kwetsbare wereld en daarom moeten we meer aandacht besteden aan de problemen waar we mee te maken krijgen, in het belang van de slachtoffers van oorlogen en rampen, en in het belang van de dappere mannen en vrouwen die hun leven wagen om hen te helpen. "

Meer informatie

MEMO/14/500 : World Humanitarian Day 2014: More and more violence towards humanitarians

Website van de dienst voor humanitaire hulpverlening en civiele bescherming van de Europese Commissie (ECHO):

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Website van Europees commissaris voor internationale samenwerking, humanitaire hulp en crisisbestrijding Kristalina Georgieva:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm