Bescherming van intellectuele-eigendomsrechten: douane houdt in 2013 bijna 36 miljoen stuks namaakgoederen tegen aan EU-grenzen

Bescherming van intellectuele-eigendomsrechten: douane houdt in 2013 bijna 36 miljoen stuks namaakgoederen tegen aan EU-grenzen
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 31 juli 2014

Bescherming van intellectuele-eigendomsrechten: douane houdt in 2013 bijna 36 miljoen stuks namaakgoederen tegen aan EU-grenzen

Uit het jaarrapport van de Commissie over de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten door de douane blijkt dat de douanediensten in de Unie in 2013 bijna 36 miljoen stuks hebben tegengehouden waarvan werd vermoed dat ze inbreuk maakten op intellectuele-eigendomsrechten (IER). Hoewel dit aantal lager is dan de voorgaande jaren, vertegenwoordigden de onderschepte goederen toch nog altijd een waarde van 760 miljoen euro. Het vandaag verschenen rapport bevat eveneens statistieken over het soort, de herkomst en de vervoerswijze van de namaakgoederen die aan de EU-buitengrenzen zijn tegengehouden.

Algirdas Šemeta, Commissaris voor belastingen, douane-unie, audit en fraudebestrijding: " Het is door innovatie en creativiteit dat Europa meerwaarde schept. De bescherming van intellectuele-eigendomsrechten is niet alleen belangrijk voor de gezondheid en de veiligheid van de Europese consument, maar ondersteunt ook de groei en de werkgelegenheid in de EU. Deze cijfers tonen aan dat namaak alle producten treft en dat de douane goed werk levert met de onderschepping van valse producten."

Kledingstukken (12 % van alle tegengehouden goederen) en medicijnen (10 %) behoren tot de belangrijkste categorieën van goederen die worden tegengehouden. In 2013 ging het in zo'n 70 % van de douane-interventies om post- en koerierszendingen en in 19 % van de tegengehouden postzendingen betrof het medicijnen. Zo'n 90 % van alle tegengehouden goederen is vernietigd of er werd een rechtszaak aangespannen om de inbreuk vast te stellen. China is nog altijd het belangrijkste land van herkomst van namaakgoederen: 66 % van alle tegengehouden goederen komt uit China en 13 % uit Hongkong. Andere landen domineren dan weer als het gaat om specifieke productcategorieën, zoals Turkije voor parfum en cosmetica en Egypte voor levensmiddelen.

Achtergrond

Zoals in de Europa 2020-strategie wordt benadrukt, is de bescherming van intellectuele-eigendomsrechten een steunpilaar van de EU-economie en een belangrijke motor voor de verdere groei ervan op gebieden zoals onderzoek, innovatie en werkgelegenheid. Een doeltreffende IER-handhaving is ook van wezenlijk belang voor de gezondheid en de veiligheid, aangezien sommige, in een ongecontroleerd kader geproduceerde namaakgoederen (zoals levensmiddelen, lichaamsverzorgingsproducten en speelgoed) een groot gevaar voor de burger kunnen opleveren.

De douanediensten in de Unie spelen aan de EU-grenzen een cruciale rol bij het tegenhouden van producten waarvan wordt vermoed dat ze inbreuk maken op intellectuele-eigendomsrechten. Sinds 2000 brengt de Commissie jaarlijks verslag uit van de activiteiten van de douanediensten met betrekking tot de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten. Deze verslagen, gebaseerd op informatie die nationale douanediensten aan de Commissie hebben doorgegeven, vormen een waardevolle bijdrage voor het onderzoek naar IER-inbreuken in de Unie door de douanediensten en door EU-instellingen zoals het Waarnemingscentrum voor inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten.

In juni 2013 is een nieuwe verordening inzake de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten door de douane vastgesteld (zie MEMO/11/332 en MEMO/13/527 ). Met deze verordening worden de regels aangescherpt zodat de douane krachtdadiger kan optreden bij de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten.

Op 10 december 2012 heeft de Raad van ministers van de EU een nieuw EU-douaneactieplan tegen inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten (IER) voor de jaren 2013-2017 vastgesteld (zie MEMO/12/967 ). De strategische doelstellingen van dit actieplan zijn de volgende:

de effectieve uitvoering en monitoring van de nieuwe EU-wetgeving inzake IER-handhaving door de douane;

het aanpakken van de handel in IER-inbreukmakende goederen door de hele internationale toeleveringsketen;

het aanpakken van de belangrijkste trends in de handel in IER-inbreukmakende goederen;

het versterken van de samenwerking met het Europees Waarnemingscentrum voor inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten en met rechtshandhavingsinstanties.

Nuttige links

Zie ook: MEMO/14/501

Zie voor het volledige verslag:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/statistics/index_en.htm

Een videofilmpje kan worden bekeken op EbS:

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I074051

Foto's zijn beschikbaar via het audiovisueel portaal:

http://ec.europa.eu/avservices/photo/photoByMediaGroup.cfm?&mgid=613&sitelang=en

Voor een specifiek voorbeeld zie de recente actie die is opgezet door de Poolse douane: http://ec.europa.eu/anti_fraud/media-corner/press-releases/press-releases/2014/20140731_01_en.htm

Homepage van Algirdas Šemeta, EU-commissaris voor Belastingen en douane-unie, audit en fraudebestrijding:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/semeta/index_en.htm

Volg commissaris Šemeta op Twitter: @ASemetaEU