Enquêtecommissie woningcorporaties: WSW wel of geen toezichthouder?

vrijdag 20 juni 2014

DEN HAAG (PDC) - Dag tien van de openbare verhoren stond in het teken van de rol van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en het toezicht daarvan op corporaties als Vestia en Woonbron. Oud-leden van de Raad van Commissarissen (RvC) bij WSW, Marcel van Dam en Arnoud Boot, deden hun verhaal bij de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.

Marcel van Dam vertelde de commissie dat het WSW geen toezichthouder is inzake het financieel handelen van woningcorporaties: 'Dat is de minister, geassisteerd door het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV)'. Vestia-directeur Erik Staal werd destijds door de minister per brief gecomplimenteerd terwijl de woningcorporatie zich gigantisch in de schulden had gewerkt. 'Het WSW moest hem zien aan te spreken, terwijl hij zo'n brief op zak had', aldus Van Dam. Ook bekritiseerde hij de Tweede Kamer vanwege de beslissing om de derivatenportefeuille bij Vestia te ontmantelen. Volgens Van Dam was dat een 'lichtzinnige' beslissing en had het verlies van twee miljard beperkt kunnen worden.

In tegenstelling tot Van Dam, was oud-lid van de RvC Arnoud Boot wel degelijk van mening dat het WSW een toezichthoudende functie heeft: 'Ik beschouw het WSW primair als toezichthouder.' Het WSW moet volgens Boot zorgen 'dat corporaties niet uit de pas lopen'. Boot vond ook dat het WSW heeft gefaald in haar toezichthoudende functie en gaf daar een verklaring voor: 'Iedereen kent elkaar. Daardoor had het WSW vaak een te vriendelijke houding tegenover de sector, en zat het te veel in een diensverlenende rol'. Ook wees de oud-commissaris op een te brede taakopvatting van de gehele sector.

Bron: Aedes