Europese Commissie vraagt Bulgarije te stoppen met aanleg gaspijpleiding

woensdag 4 juni 2014, 11:42

DEN HAAG (PDC) - Brussel heeft Bulgarije gemaand de aanleg van de Southstream-gaspijpleiding stil te leggen. Vermoedt wordt dat de aanleg in strijd is met Europese aanbestedingsregels. Dit werd gisteren door een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigd.

Bij de aanleg van Southstream wordt voorrang gegeven aan ondernemingen uit Bulgarije en Rusland. Op deze manier worden ondernemers uit andere EU-lidstaten gediscrimineerd. Het project voldoet daarmee niet aan de Europese concurrentie-regels.

De Southstream-gaspijpleiding is bedoeld om Russisch gas via Bulgarije naar Midden-Europa te transporteren. De pijplijn moet de doorvoer van gas via Oekraïne verminderen.

De Europese Commissie heeft ook gewaarschuwd dat het zoeken naar een oplossing door Rusland wordt verstoord. Vorige maand is Moskou een procedure bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gestart tegen de maatregelen van het zogeheten Europese 'derde energiepakket'. Dit energiepakket bepaalt onder andere dat de levering van gas gescheiden moet zijn van het transport.

Bron: Het Financieele Dagblad