Veel zwevende kiezers op verkiezingsdag

donderdag 22 mei 2014, 15:10

DEN HAAG (PDC) - Veel kiezers twijfelen tot op het laatste moment over hun stem en raadplegen een stemwijzer. De pagina met een overzicht van stemwijzers op EuropeseVerkiezingen.com is de meest bezochte pagina op de site. In de afgelopen week werd de pagina bijna 100.000 keer geraadpleegd. In precies 24 uur steeg het aantal gebruikers van de Stemwijzer van ProDemos met 355.000 naar een totaal van 830.000. ProDemos verwacht vandaag rond een totaal van een miljoen gebruikers uit te komen, zo zei een woordvoerder.

Het gebruik van kieswijzers blijkt erg populair. Zo werd de Europese stemhulp EUvox van Kieskompas en PreferenceMatcher vooralsnog door 1,5 miljoen Europeanen geraadpleegd.

Volgens André Krouwel van het Kieskompas zijn er in veel gevallen nog drie of vier partijen waartussen Nederlandse kiezers twijfelen. Uit onderzoek van het Kieskompas voor de NOS blijkt dat de helft van de verwachte kiezers van VVD, PvdA en GroenLinks het mogelijk acht  dat ze toch nog op D66 gaan stemmen. Alleen de PVV-stemmer lijkt vastberaden in zijn keuze.

Bron: ProDemos, EuropeseVerkiezingen.com, persbericht Kieskompas