'Volledige energietransitie in Denemarken haalbaar'

donderdag 22 mei 2014, 12:39

DEN HAAG (PDC) - In 2050 kan Denemarken volledig vrij zijn van olie, kolen en gas. Het Deense Energie Agentschap (DEA) heeft berekend dat dit technisch en economisch haalbaar is.

De Deense overheid heeft in 2011 een 'Energie Strategie 2050' opgesteld, bedoeld om het gebruik van fossiele brandstoffen significant te verminderen. Het uiteindelijke doel is om Denemarken volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen te maken. 

De DEA heeft nu voor het eerst een berekening gepubliceerd over de kosten van een volledige energie transitie. Volgens het DEA zal een transitie naar een duurzame economie 5 procent tot 20 procent meer kosten dan blijven bij een op fossiele brandstof gebaseerde economie.

De kosten verschillen per vorm van alternatieve opwekking. De DEA heeft de kosten berekend voor vijf scenario's: wind, waterstof, biomassa, bio+ of fossiel. Het goedkoopste scenario betreft opwekking uit biomassa. Het waterstofscenario kost het meest. Dit laatste scenario levert echter relatief de grootste mate van energie-onafhankelijkheid op.

Bron: EnergieOverheid