Vakantie: praktische tips voor een zorgeloze zomer

Vakantie: praktische tips voor een zorgeloze zomer
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

MEMORANDUM

Brussel, 20 mei 2014

Vakantie: praktische tips voor een zorgeloze zomer

Nu het vakantieseizoen weer begint en miljoenen Europeanen een reis binnen of buiten Europa aan het plannen zijn, zijn hier enkele tips voor wat u kunt doen in geval van problemen. Als u zich afvraagt wie bij een ongeval de kosten van uw behandeling betaalt of als u wilt weten welke documenten u bij zich moet hebben als u uw hond wilt meenemen, dan vindt u hier een overzicht van de dingen die de Europese Unie voor u doet als u op reis gaat.

Ik ga op reis buiten Europa, maar mijn land heeft in mijn land van bestemming geen ambassade of consulaat. Met wie moet ik contact opnemen als ik hulp nodig heb?

Als burger van een EU-lidstaat bent u automatisch een EU-burger en hebt u dus recht op consulaire bijstand in landen buiten de EU (zelfs als uw eigen land daar geen vertegenwoordiging heeft). U kunt de ambassade of het consulaat van een andere EU-lidstaat vragen om hulp als u bijvoorbeeld bent gearresteerd, een ernstig ongeval hebt gehad of belangrijke documenten hebt verloren.

U hebt ook recht op bijstand in crisissituaties: EU-lidstaten moeten EU-burgers in noodgevallen evengoed helpen evacueren als hun eigen burgers.

Op de website over consulaire bescherming van de Europese Commissie kunt u zien of uw land een vertegenwoordiging heeft in uw land van bestemming.

Wie moet ik bellen als mijn kind vermist is?

De Europese Unie heeft een centrale hulplijn ingesteld (116 000) om melding te maken van de vermissing van een kind in een EU-land. Als uw kind vermist is of als u informatie hebt over een vermist kind, dan kunt u bellen met dit nummer. Ook kinderen die verdwaald of weggelopen zijn, kunnen het nummer bellen. U krijgt dan een ervaren organisatie aan de lijn die u ondersteuning en praktische hulp kan geven op psychologisch, juridisch of administratief gebied.

Wie kan mij helpen als ik tijdens mijn vakantie problemen heb met een luchtvaartmaatschappij, een autoverhuurbedrijf of een reisorganisatie?

Wat als mijn vliegtuig, trein, bus of boot vertraging heeft of wordt geannuleerd?

Dankzij de EU-regels inzake passagiersrechten hebt u, als uw vlucht of reis meerdere uren vertraging heeft, recht op een redelijke compensatie van de vervoersonderneming waarmee u reist. Als uw vlucht or reis wordt geannuleerd en u op een andere plek dan uw eindbestemming in een hotel moet overnachten, dan moet de luchtvaartmaatschappij of de spoorwegmaatschappij daarvoor betalen. Controleer vóór u op reis gaat hoe u gebruik kunt maken van uw rechten op luchthavens, in havens en op bus- en treinstations in heel Europa, of download de applicatie voor smartphones .

Welke specifieke rechten heb ik als reiziger met een beperking?

De EU-regels inzake passagiersrechten beschermen personen met een beperking of met verminderde mobiliteit tijdens hun vlieg- of treinreizen tegen discriminatie en zorgen ervoor dat zij dezelfde toegang tot mobiliteit hebben als andere burgers.

Wanneer u in eigen land recht hebt op het gebruik van gehandicaptenparkeerplaatsen, mag u overal in de EU gebruikmaken van dergelijke faciliteiten. U hebt daarvoor alleen het standaardmodel voor een gehandicaptenparkeerkaart nodig.

Ik heb een pakketreis geboekt, maar mijn reisbureau is failliet. Kan ik een vergoeding krijgen?

De pakketreizenrichtlijn biedt bescherming aan Europese consumenten die op vakantie gaan en heeft betrekking op kant-en-klare pakketreizen die een combinatie van ten minste twee van de volgende elementen omvatten: a) vervoer, 2) accommodatie en 3) overige toeristische diensten zoals sightseeing (inbegrepen in de prijs van het verkochte pakket).

De richtlijn biedt bescherming op de volgende punten: informatie in brochures, het recht om zonder extra kosten te annuleren, aansprakelijkheid voor geleverde diensten (bijv. hotel van te lage categorie) en bescherming in geval van faillissement van een reisorganisatie of een luchtvaartmaatschappij.

Naar aanleiding van nieuwe voorstellen van de Europese Commissie wordt deze bescherming in de toekomst uitgebreid tot vakantiegangers die pakketreizen-op-maat boeken via internet (met modules van één aanbieder of van meerdere commercieel verbonden aanbieders) ( MEMO/14/184 ). Zo krijgen 120 miljoen mensen extra bescherming.

Mijn vakantie is mij zo goed bevallen dat ik overweeg om in dat vakantieoord een timeshare te kopen. Waar moet ik aan denken?

Dankzij de EU-regels moeten timeshare-verkopers de klant tijdig gedetailleerde informatie geven voordat deze gebonden is aan een contract, waaronder de te betalen prijs, een beschrijving van het product en de precieze periode en verblijfsduur waarop de klant recht heeft volgens het contract. Deze informatie moet indien gewenst in de eigen taal van de klant worden verstrekt.

De regels zorgen er ook voor dat klanten binnen een "afkoelingsperiode" van 14 kalenderdagen van het contract mogen afzien en dat aanbieders klanten niet mogen vragen om gedurende die periode een vooruitbetaling of aanbetaling te doen. Voor het afsluiten van het contract moet de aanbieder de klant uitdrukkelijk wijzen op het recht om van het contract af te zien, de duur van deze herroepingsperiode en het verbod op aanbetalingen gedurende deze periode.

Torenhoge telefoonrekeningen vreten aan mijn vakantiebudget. Hoe kan ik op reis die kosten beperken?

De EU bespaart u zelfs geld als u op reis bent: deze zomer dalen de tarieven nog verder, vooral voor dataroaming, dat van 45 cent per MB daalt tot 20 cent per MB (gefactureerd per gebruikte kilobyte). In de onderstaande tabel vindt u alle nieuwe maximumtarieven. Bovendien kunt u bij sommige aanbieders van mobiele telefonie in Europa vanaf 1 juli 2014 voordat u vertrekt kiezen voor een afzonderlijk roamingcontract en kunt u, indien beschikbaar, kiezen voor een lokale aanbieder van dataroamingdiensten in uw vakantieland. Zo kunt u de roamingaanbiedingen vergelijken en gebruikmaken van aantrekkelijkere aanbiedingen en prijzen als u op vakantie bent. Dit is allemaal goed nieuws voor u: u kunt op uw gemak genieten van uw zomervakantie terwijl u in contact blijft met uw familie en vrienden thuis. Nog beter nieuws is dat de EU op dit moment werkt aan nieuwe regels om de roamingtarieven volledig af te schaffen. Tegen kerst volgend jaar verwachten wij dat roamingtarieven tot het verleden zullen behoren en dan kunt u overal in de EU net zoals in eigen land chatten, sms'en, downloaden en surfen.

Wat moet ik weten als ik mijn huisdier (kat, hond of fret) wil meenemen op reis in de EU?

Als u binnen de EU reist, kunt u uw huisdier makkelijk meenemen als u zich aan de volgende regels houdt:

Als u met uw hond, kat of fret reist, zorg er dan voor dat deze gevaccineerd is tegen rabiës en dat dit in het paspoort van het huisdier vermeld is.

Reist u naar Finland, Ierland, Malta of het Verenigd Koninkrijk, dan moet uw huisdier ook een behandeling tegen parasieten ondergaan.

Als uw hond of kat minder dan drie maanden oud is of u een ander huisdier dan een hond, kat of fret heeft, kunnen per land specifieke regels gelden.

Kijk op onze website voor meer informatie over dit onderwerp.

Ook als u als EU-burger met uw huisdier naar huis terugkeert vanuit een land buiten de EU, moet u het paspoort van het dier bij zich hebben. Afhankelijk van uw vakantiebestemming is het mogelijk dat uw huisdier naast een vaccinatie tegen rabiës nog andere tests moet onderdaan voordat u op vakantie gaat.

Als u inwoner bent van Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Vaticaanstad of Zwitserland en beschikt over een paspoort voor uw huisdier, dan hebt u dezelfde rechten als een EU-burger.

Bekijk vóór vertrek welke eisen er zijn voor het land dat u wilt bezoeken.

Mag ik van mijn vakantie in het buitenland vlees of kaas meebrengen?

Het is bij terugkeer de meeste EU-landen buiten de EU niet toegestaan om vlees of zuivelproducten mee te brengen voor eigen gebruik of als geschenk voor iemand anders.

Als u terugkeert van de Faeröer, Groenland of IJsland, mag u maximaal tien kilo meebrengen van bepaalde producten van dierlijke oorsprong, poedermelk voor zuigelingen, babyvoeding, speciale voeding of speciaal diervoeder voor medische doeleinden. Deze producten moeten echter worden vervoerd in gesloten verpakkingen, mogen niet meer dan twee kilo wegen en mogen niet gekoeld hoeven te worden bewaard tot het tijdstip van opening.

U kunt ook vis en bepaalde soorten schelpdieren uit Groenland meebrengen, met een maximum van 20 kilo. Voor de Faeröer en IJsland gelden geen gewichtsbeperkingen.

Voor andere dierlijke producten zoals honing geldt ook een limiet van twee kilo.

Wanneer u dierlijke producten vervoert tussen landen binnen de EU zijn deze regels niet van toepassing. En evenmin wanneer u terugkeert uit Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino of Zwitserland.

De EU kan bijkomende beperkingen opleggen wanneer in derde landen besmettelijke dierziekten voorkomen.

Bij twijfel kunt u navraag doen bij de diergeneeskundige dienst van de plaats van binnenkomst in de EU (luchthaven, haven, weg enz.).

Vergeet niet dat deze regels bedoeld zijn om uw gezondheid en de diergezondheid in de EU tegen ernstige dierziekten te beschermen.

Voor meer informatie kunt u terecht in de rubriek Reizen van de Europa-website.

De antwoorden zijn nog meer veelgestelde vragen vindt u hier .

Wilt u een andere vraag stellen, dan kan dat op dit adres .

Waar moet ik op letten als ik een krediet opneem om mijn pakketreis te betalen?

De Richtlijn Consumentenkrediet kent u bepaalde rechten toe wanneer u iets op krediet koopt. Hier zijn de vijf belangrijkste:

De advertenties voor consumentenkredieten moeten transparant en begrijpelijk zijn.

Voordat u het contract ondertekent, moet u voldoende informatie krijgen om de verschillende aanbiedingen op de markt te kunnen vergelijken.

Zodra u het contract ondertekent, moet u een kopie ervan krijgen.

Als u van gedachten verandert, hebt u 14 dagen om van het contract af te zien.

U moet in staat worden gesteld uw krediet tegen een billijke compensatie sneller af te lossen dan afgesproken.

Als ik problemen heb met aankopen tijdens mijn vakantie in het buitenland, wie kan mij dan helpen om een schadevergoeding krijgen als ik weer thuis ben?

Als u in de EU, in Noorwegen of IJsland woont, kunt u in uw eigen land gratis bijstand krijgen. Neem contact op met het Europees Consumentencentrum (ECC) in uw land als u problemen had met het huren van een auto of het boeken van een pakketreis of vliegtuigticket tijdens een reis in de EU, Noorwegen of IJsland. Het ECC heeft een team dat u kan helpen bij problemen met het bestellen van vakantieaccessoires in een ander Europees land. Ook als u naar het WK in Brazilië reist, kunt u gebruikmaken van de expertise van het ECC. U kunt hier een speciale WK-gids downloaden over uw rechten als consument in Brazilië.

Tijdens mijn vakantie heb ik een nieuw paar schoenen gekocht, maar ze gingen al na een week kapot. Hoe krijg ik mijn geld terug? Wat zijn de regels?

Waar u ook winkelt in de EU, u hebt fundamentele consumentenrechten die u niet kunnen worden afgenomen. Zo geldt een garantietermijn van twee jaar - binnen deze periode is de verkoper verplicht om kapotte goederen gratis te repareren of te vervangen. Als dat niet binnen een redelijke termijn mogelijk is of niet praktisch haalbaar is, kunt u uw geld geheel of gedeeltelijk terugvragen. Commerciële garanties zijn geen vervanging van de minimumtermijn van twee jaar, maar kunnen deze wel aanvullen.

Wat uw nationaliteit ook is, de EU-consumentenwetgeving is van toepassing op aankopen van goederen of diensten op elk verkooppunt in de EU. Garanties vallen overal in Europa onder deze wetgeving. Een EU-richtlijn specificeert de minimale bescherming waarop kopers recht hebben. De lidstaten zijn verplicht de EU-regels in nationale wetgeving om te zetten, maar deze wetgeving mag ook een hogere bescherming bieden.

Dankzij de Europese procedure voor geringe vorderingen kunt u ook in drie simpele stappen uw geld terugeisen als u in het buitenland een defect product hebt gekocht. In alle EU-landen - behalve Denemarken - kunt u in veel gevallen van deze procedure gebruikmaken. Het is een snel en goedkoop alternatief voor een gewone gerechtelijke procedure en kan momenteel worden gebruikt voor commerciële transacties van consumenten voor bedragen tot 2 000 euro. U hoeft alleen maar een standaardformulier in te dienen bij de bevoegde rechter.

En er is nog meer goed nieuws voor consumenten: per 13 juni 2014 treden nieuwe EU-regels op het gebied van consumentenrechten in werking, die inhouden dat alle EU-burgers 14 dagen de tijd krijgen om op afstand gekochte goederen, of die nu via internet, post of telefoon zijn aangeschaft, terug te sturen ( MEMO/14/1144 ).

Wat gebeurt er als ik in het buitenland naar de dokter moet?

Als u ziek wordt of gewond raakt terwijl u in een EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland op vakantie bent, dan hebt u recht op dringende medische verzorging . Daarom moet u een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) bij u hebben. Hiermee zult u onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde prijs dringende behandelingen krijgen als mensen die in uw vakantieland verzekerd zijn. Vergeet niet uw zorgverzekeraar te vragen om u deze gratis kaart te verstrekken.

Om noodnummers bij de hand te hebben en voor meer informatie over de gedekte behandelingen en kosten, hoe een ziektekostendeclaratie moet worden ingediend en wie u kunt contact kunt opnemen in geval van verlies van de kaart, kunt u de speciale smartphone-app downloaden.

Deze app is beschikbaar in 24 talen. De app dient niet ter vervanging van de EZVK.

 
 
Vakantie: praktische tips voor een zorgeloze zomer
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten
 
 
Vakantie: praktische tips voor een zorgeloze zomer
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten
 
 
Vakantie: praktische tips voor een zorgeloze zomer
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten
 
 
Vakantie: praktische tips voor een zorgeloze zomer
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten
 
 
Vakantie: praktische tips voor een zorgeloze zomer
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten
 
 
Vakantie: praktische tips voor een zorgeloze zomer
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten
 

Als u aan een chronische ziekte lijdt en medicijnen nodig hebt terwijl u op reis bent, kunt u uw arts voordat u vertrekt vragen om een internationaal recept.

Meer informatie:

David Hudson (+32 22968335)

Andreana Stankova (+32 22957857)