Nederlandse scheepsbouwers klagen Europese Commissie aan

maandag 19 mei 2014, 10:54

Den Haag (PDC) - Nederlandse scheepsbouwers zijn een gerechtelijke procedure tegen de Europese Commissie gestart. Volgens de scheepsbouwers heeft de Europese Commissie hen niet geconsulteerd over de invoering van omstreden fiscale maatregelen die Spaanse scheepswerven zouden bevoordelen.

Vorig jaar stelde Brussel dat de Spaanse scheepsbouw vanaf 2005 op onrechtmatige wijze staatssteun heeft ontvangen. De fiscale maatregel, die de Spanish Tax Lease wordt genoemd, heeft volgens de Nederlandse brancheorganisatie op oneerlijke wijze de concurrentiepositie van Nederlandse scheepsbouwers aangetast. De Nederlandse scheepsbouw zou voor enkele honderden miljoenen euro's zijn benadeeld als gevolg van deze illegale steun.

Het Spaanse ministerie van financiën heeft, in samenwerking met de Spaanse eurocommissaris Joaquín Almunia, een nieuwe fiscale regeling ontworpen. De Europese Commissie is met deze aangepaste versie akkoord gegaan. De Nederlandse scheepsbouw stelt dat deze nieuwe maatregel veel op de eerste Tax Lease lijkt. Namens Nederlandse scheepsbouwers heeft Netherlands Maritime Technology daarom in Brussel aan de bel getrokken om de controversiële steun voor Spaanse scheepsbouwers tegen te gaan.

Bron: Het Financieele Dagblad