IMF: Litouwen voldoet aan criteria toetreding eurozone

dinsdag 4 maart 2014, 10:13

DEN HAAG (PDC) - Litouwen voldoet volgens het IMF aan alle criteria om per 1 januari 2015 toe te treden tot de eurozone. Het begrotingstekort over 2013 zal ruim onder de 3% norm uitkomen en de staatsschuld van Litouwen bedraagt 40% van het bruto binnenlands product.

Litouwen moet wel verder gaan dan de minimumvoorwaarde die de Europese Unie stelt aan het lidmaatschap van de eurozone. Het land moet zich meer inspannen om het begrotingstekort weg te werken. In 2007 deed Litouwen al een poging om tot de eurozone toe te treden, maar vanwege een marginaal te hoge inflatie werd de aanvraag afgewezen.

Als Litouwen toetreedt tot de eurozone, heeft dit gevolgen voor de stemverhouding bij de Europese Centrale Bank. In het monetair comité van de ECB hebben alle lidstaten en de zes directieleden van de ECB een volwaardige stem. Deze procedure geldt echter tot een maximum van achttien lidstaten. Als Litouwen toetreedt tot de eurozone, zal de stemverhouding in de bank veranderen. De landen worden ingedeeld in blokken en het stemrecht zal roteren.

Bron: Financieele Dagblad