Achtergrond: Uitslag Europese verkiezingen weegt mee bij benoeming Commissievoorzitter

donderdag 16 januari 2014, 10:13

DEN HAAG (PDC) - Meer dan voorheen kan de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement meewegen bij de benoeming van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Volgens het Verdrag van Lissabon moet de Europese Raad bij het bepalen van een kandidaat-voorzitter rekening houden met de uitslag van de verkiezingen. Het is voor het eerst dat naar de uitslag van de verkiezingen moet worden gekeken.

De Europese Raad draagt na de verkiezingen formeel een kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie voor. Voorafgaand aan de voordracht moet daarover overleg plaatsvinden met het Europees Parlement. Het Parlement moet vervolgens instemmen met de voordracht door de Europese Commissie. Dit betekent overigens niet dat het Europees Parlement bepaalt uit welke de kandidaten de Europese Raad mag kiezen. 

De politieke fracties van het Europees Parlement schuiven wel ieder een kandidaat-voorzitter voor de Europese Commissie naar voren. Bij de sociaal-democraten is dit de huidige voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz. De liberalen kiezen tussen Guy Verhofstadt en Olli Rehn, terwijl de Groenen hun kandidaat zullen kiezen na een online verkiezing, waaraan iedere EU-burger boven de zestien jaar kan deelnemen. De christen-democraten beslissen pas in maart over hun kandidaat-voorzitter. 

Bron: Europese Commissie, Europa-Nu.nl