Europarlementariër Stassen: "Vrouwenquotum doet niets aan oorzaak van geringe aantal vrouwen in bestuursfuncties"

dinsdag 26 november 2013, 12:10

DEN HAAG (PDC) - Grote beursgenoteerde bedrijven worden vanaf 2020 verplicht om veertig procent van de niet-uitvoerende bestuursfuncties te laten bekleden door vrouwen. Met het invoeren van dit vrouwenquotum probeert de EU meer gelijkheid af te dwingen tussen mannen en vrouwen bij de toewijzing van bestuursfuncties. Volgens Laurence Stassen, Europarlementariër voor de PVV, wordt de kern van het probleem hiermee echter niet aangepakt. Er zijn volgens Stassen namelijk simpelweg te weinig vrouwen beschikbaar voor bestuursfuncties in de top van het bedrijfsleven.

Voor een bestuursfunctie in een grote onderneming is volgens Stassen namelijk een combinatie nodig van een hoog opleidingsniveau, ervaring en ambitie. Er zijn genoeg vrouwen met een hoog opleidingsniveau, maar aan ervaring schort het nog weleens. Daarnaast werken in bijvoorbeeld Nederland veel vrouwen deeltijd, waardoor het lastiger is om een functie in de top van het bedrijfsleven te bekleden. Bij dat werk moeten immers veel uren worden gemaakt.

Het invoeren van een vrouwenquotum kan er daardoor voor zorgen dat onervaren vrouwen noodgedwongen in een bestuursfunctie worden gezet. Di is bijvoorbeeld gebeurd in Noorwegen, waar reeds een vrouwenquotum geldt. Dit leidt volgens Stassen hooguit tot het stigma dat vrouwen enkel door hun geslacht de top bereiken. 

Bron: De Volkskrant