PvdA-Europarlementariër Merkies daagt PvdA voor rechter

vrijdag 8 november 2013, 8:49

DEN HAAG (PDC) - Europarlementariër Judith Merkies eist in een kort geding dat haar naam gezuiverd wordt door haar eigen partij, de PvdA. Merkies werd verweten dat zij niet zuiver om is gegaan met de onkostenvergoedingen. Nadat gesprekken over een mogelijke schikking op niets zijn uitgelopen, besloot ze over te gaan tot een kort geding,

Volgens Merkies is haar integriteit publiekelijk betwist en daarom wil zij graag dat dit wordt gerectificeerd. Partijvoorzitter Hans Spekman stuurde gisterenavond een mail naar alle PvdA-leden waarin hij uitleg gaf over de kwestie-Merkies. Hij gaf aan dat zij weliswaar niet beschikte over geld waar ze geen recht op had, maar dat zij een gedragscode van de partij had overtreden. Merkies ontving tussen 2009 en 2012 ruim 84 duizend euro aan dagvergoedingen te veel. Ze betaalde dit bedrag deze zomer terug, vier jaar te laat.

Merkies wilde graag de lijst van de sociaaldemocraten aanvoeren bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei. Het partijbestuur vond Merkies echter ongeschikt voor deze functie. Spekman gaf aan dat de reden hiervoor de omgang met de dagvergoedingen was. Een tweede reden waarom Merkies als niet geschikt werd geacht heeft te maken met de 'bijzonder stroeve' samenwerking in de PvdA-delegatie in het Europees Parlement.

Bron: de Volkskrant