Portugese oppositie eist heronderhandelingen Europese noodhulp

donderdag 28 februari 2013, 9:34

DEN HAAG (PDC) - De Portugese oppositieleider Antonio Jose Seguro wil een versoepeling van de voorwaarden van het Europees steunpakket voor Portugal. Naar zijn mening moet er opnieuw worden onderhandeld met de EU, het IMF en de ECB. Met de eis tot onderhandelingen voert Seguro druk uit op de Portugese regering.

Volgens de oppositieleider vormen bezuinigingen niet de oplossing. Een op groei gerichte strategie is daarvoor nodig. Portugal heeft uitstel nodig voor de betaling van de renteverplichtingen. Met deze kritiek richt Serguro zich op de centrumrechtse premier Pedro Passos Coelho, die zich volgens Serguro verschuilt achter de trojka

De kritiek van Seguro komt op een gevoelig moment. De trojka-inspecteurs van de EU, het IMF en de ECB zijn maandag begonnen met de zevende inspectieronde. Bij de vorige inspectie in oktober zag de trojka in dat Portugal meer tijd nodig had om de begroting op orde te stellen. Het is nu duidelijk dat deze bijgestelde doelstelling opnieuw onhaalbaar zijn. De doelstelling sinds oktober is om het begrotingstekort in 2013 terug te dringen tot 4,5 procent.

Momenteel verwacht de Commissie dat het Portugese tekort dit jaar op 4,9 procent uitkomt.

Bron: Het FD