Interne markt nog niet altijd even zichtbaar voor ondernemers

dinsdag 5 februari 2013, 12:04

DEN HAAG (PDC) - Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat bijna een derde van de internationaal opererende ondernemers niet kan zeggen of Nederland wel of niet heeft geprofiteerd van de interne markt. Meer dan de helft (52 procent) van de ondernemers denkt dat Nederland veel heeft geprofiteerd van de interne markt, terwijl twee op de tien (21 procent) juist van mening is dat ons land weinig heeft geprofiteerd. 

Het grootste gedeelte van de ondernemers ziet de voordelen die de interne markt de afgelopen twintig jaar heeft gebracht. Genoemd worden de vermindering van administratieve lasten bij grensoverschrijdende handel, het makkelijker en goedkoper reizen en een grotere potentiële markt. Volgens de ondernemers zijn er ook belemmeringen, zoals het terugkrijgen van btw in een andere lidstaat, verschillen in productvoorschriften en grensoverschrijdende inning van schuldvorderingen.

Uit eerder onderzoek blijken ondernemers vaak niet goed op de hoogte te zijn van hun EU-rechten. Het onderzoek van de Kamer van Koophandel geeft aan dat veel ondernemers het moeilijk vinden om hierover informatie te verkrijgen. Ook blijkt dat 85 procent van de ondervraagden nog nooit heeft gehoord van SOLVIT, hun vraagbaak over regels voor de interne markt.

Bron: Kamer van Koophandel