Verwerping kieswet nederlaag voor Hongaarse premier Orbán

maandag 7 januari 2013, 12:00

DEN HAAG (PDC) - Het Hongaars Constitutioneel Hof heeft vrijdag geoordeeld dat een groot deel van de nieuwe kieswet in strijd is met de Hongaarse grondwet. De omstreden wet was een poging van de regeringspartijen om het kiesstelsel te veranderen. De regering heeft de wet nu ingetrokken.

Het verwerpen van de kieswet is een nederlaag voor de rechtse Fidesz-partij van  premier Orbán. Zo bepaalde de wet dat stemgerechtigden zich iedere vier jaar opnieuw moeten registreren.  Dit zou overigens ook gelden voor Hongaren in de buurlanden Roemenië en Servië. Het kiesrecht van Hongaarse minderheden is evenwel omstreden binnen Hongarije.

Oppositiepartijen beweren dat de registratieplicht een manier is om de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden. Zwevende kiezers besluiten vaak op het laatste moment hun stem uit te brengen, en wel op de oppositie. Als zij zich enkele weken van tevoren moeten laten registreren, werpt dat een drempel op. Dat zou in het voordeel zijn van de regeringspartijen.

De wet verscherpt bovendien het strenge toezicht op de publieke omroep, door middel van beperkingen op mogelijkheden om campagne te voeren via commerciële media. Voormalige dissidenten beschuldigen de regering van ‘verkiezingsfraude’ en ‘kiezersdiscriminatie’. De regering van Orbán, die een meerderheid van tweederde in het parlement heeft, kan de grondwet veranderen. Orbán kiest echter voor een nieuwe versie van de wet.

Bron: De Standaard en NRC Handelsblad