Artikel 50

Logo Artikel 50

Artikel 50 was een Nederlandse eurosceptische partij, die in november 2012 werd opgericht door ex-PVV-Europarlementariër Daniël van der Stoep. De naam Artikel 50 verwijst naar het artikel in het Europees Verdrag over uittreding van lidstaten. De partij was voor het door Nederland verlaten van de EU.

In Nederland wilde Artikel 50 o.a. het bijzonder onderwijs afschaffen en een strikte scheiding tussen kerk en staat.

In het Europees Parlement werkte Artikel 50 samen met de 'Movement for a Europe of Liberties and Democracy'. Die partij was verbonden met de fractie Europa van Vrijheid en Democratie in het Europees Parlement. Artikel 50 maakte echter geen deel uit van die fractie en behoorde tot de niet-ingeschrevenen.

Artikel 50 nam deel aan de Europese Verkiezingen in mei 2014. Bij de verkiezingen behaalde zij 24.000 (0,51%) van de stemmen. Het leverde de partij geen zetel op.

In januari 2015 besloot de Algemene Ledenvergadering van Artikel 50 dat de partij opgaat in VoorNederland (VNL).

1.

Kerngegevens

Opgericht:

november 2012

Oprichter:

Daniël van der Stoep

Opgeheven:

januari 2015, partij gaat op in VoorNederland (VNL)


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.