Drs. D.T. (Daniël) van der Stoep

foto Drs. D.T. (Daniël) van der Stoep
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Daniël van der Stoep (1980) was van 15 december 2011 tot 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement. Eerder was hij dat van 14 juli 2009 tot 1 september 2011. Hij werd in 2009 gekozen op de lijst van de PVV, maar maakte vanaf 2011 geen deel meer uit van de PVV-delegatie. De heer Van der Stoep was voor hij europarlementariër werd beleidsmedewerker van de PVV-fractie in de Tweede Kamer. In 2012 richtte hij de eurosceptische partij Artikel 50 op, waarvan hij bij de Europese verkiezingen 2014 lijsttrekker was.

PVV, ex-PVV
in de periode 2009-2014: lid Europees Parlement

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Daniël Teunis (Daniël)

geboorteplaats en -datum
Delft, 12 september 1980

2.

Partij/stroming

partij(en)
 • PVV (Partij voor de Vrijheid) (sinds december 2011 geen vertegenwoordiger meer namens de PVV)
 • Artikel 50, vanaf 11 november 2012 (eurosceptische partij)

fractie Europees Parlement
niet-ingeschrevenen (ex-PVV)

3.

Hoofdfuncties/beroepen

 • beleidsmedewerker binnenlandse zaken, defensie en Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken, PVV-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 2007 tot juli 2009
 • lid Europees Parlement, van 14 juli 2009 tot 1 september 2011
 • lid Europees Parlement, van 15 december 2011 tot 1 juli 2014

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

algemeen (3/6)
 • Hij wilde in maart 2012 toetreden tot de fractie 'Europa van Vrijheid en Democratie', maar Poolse leden van die fractie verhinderden dat, omdat hij geen afstand nam van het door de PVV ingestelde meldpunt over Oost- en Midden-Europeanen.
 • Richtte in november 2012 een nieuwe politieke partij op, Artikel 50. Voornaamste doel van de partij is Nederland uit de Europese Unie halen.
 • Bezocht in maart 2014 Kiev om zich ter plaatse op de hoogte te stellen van de crisissituatie in de Oekraïne

uit de privésfeer
 • Werd in augustus 2018 tot drie maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld en een taakstraf van 240 uur wegens poging minderjarige meisjes tot seks te verleiden. De Hoge Raad bevestigde de uitspraak in 2020 in cassatie.
 • Zijn vader was hoofd van een basisschool, wethouder van Pijnacker-Nootdorp (voor het CDA) en lid van Provinciale Staten in Zuid-Holland.

anekdotes en citaten
 • Nadat hij in 2014 er niet in slaagde herkozen te worden als EP-lid twitterde hij: "Het EP opheffen en mijzelf werkeloos maken was het doel, het tweede is gelukt, nu het eerste nog!"

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

7.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.