Topman Rabobank: DNB deed niets met waarschuwingen over Fortis

vrijdag 11 november 2011, 16:41

DEN HAAG (PDC) - Op de vierde dag van de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie kwamen drie financiële topmannen aan het woord. Onderwerp van gesprek was onder andere de crisis bij de Fortis Bank.

Financieel directeur Bert Bruggink van Rabobank beschuldigt De Nederlandsche Bank (DNB) ervan geen actie te hebben ondernomen toen Rabobank al in augustus 2008 waarschuwde voor een bankrun op Fortis. 'Wij vonden dat er ingegrepen moest worden, maar volgens DNB lag hier een taak voor de Belgische toezichthouder.' Bruggink vindt deze reactie onbegrijpelijk.

Ook voormalig topambtenaar van het ministerie van Financiën Bernard ter Haar moest zich verantwoorden voor de parlementaire enquêtecommissie. Hij zegt dat zijn ministerie niet wist dat er, naast de 16,8 miljard euro die nodig was om de Fortis Bank te redden, in een later stadium nog eens miljarden in ABN Amro gestoken moest worden. Uiteindelijk stond de teller op 30 miljard euro aan belastinggeld, dat in de banken was gestoken.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verhoogde in 2008 de garantieregeling voor spaargelden tot 1 ton. 'We moesten wel', zegt de voorzitter van NVB Boele Staal,'om de financiële markten te kalmeren.' Volgens Staal is er een belangrijke les te trekken uit de financiële crisis van 2008: het hervinden van de publieke functie. 'Je past toch op heel veel geld. Dan praat je over meer dan primair het aandeelhoudersbelang.'

Bron: ANP, AD