Sargentini (GroenLinks Europa): niet laten bijtanken vliegtuig Iraanse minister 'diplomatiek modderfiguur'

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 15 december 2010.

Nederland slaat een modderfiguur door Iraanse vliegtuigen niet te laten bijtanken op Schiphol. Dat zegt Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks. Nederland weigert Iraanse vliegtuigen van kerosine te voorzien vanwege Amerikaanse sancties tegen Iran.

Als reactie op het Nederlandse beleid krijgen KLM-vliegtuigen in Teheran ook geen brandstof meer. Toestellen van KLM moeten nu elke keer een tussenstop maken in Athene. Ook Europarlementariër Marietje Schaake van D66 is boos over het beleid van Nederland, want Europa heeft z'n eigen sancties tegen Iran en daar hoort een kerosine-embargo niet bij.

Zahra Bahrami

De kwestie ontstond vorige week toen de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manoucher Mottaki, weigerde naar Nederland te komen. Hij had te horen gekregen dat zijn vliegtuig op Schiphol niet zou worden bijgetankt.

Mottaki was in Nederland uitgenodigd om een lezing te geven bij de OPCW in Den Haag, de organisatie voor het verbod op de chemische wapens. Hij zou ook een ontmoeting hebben met zijn Nederlandse ambtgenoot Uri Rosenthal om te praten over de Iraans-Nederlandse activiste Zahra Bahrami. Zij zit gevangen in Teheran en haar wacht hoogstwaarschijnlijk de doodstraf.

Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks noemt het een totaal verkeerde inschatting van Rosenthal: 'Als de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken ook naar Den Haag kwam om met de Nederlandse regering te praten over mensenrechtenactiviste Bahrami, dan slaan wij wel een modderfiguur.'

Volgens Sargentini is dit geen diplomatie: 'De man die komt praten over mensenrechten - of over het wellicht kunnen redden van iemand - niet willen ontvangen en niet willen bijtanken.'

Nederland uitzondering

Nederland is een van de weinige landen in Europa die de Amerikaanse sancties tegen Iran handhaven. Op luchthavens in Frankrijk, Italië, Duitsland en Oostenrijk worden Iraanse vliegtuigen wel bijgetankt. Europarlementariër Schaake noemt het kwalijk dat Europese landen zich zo tegen elkaar uit laten spelen door de Amerikaanse sancties.

Schaake: 'Het zou een zeer onverstandige keuze zijn om de onafhankelijkheid van Europa door de VS te laten beïnvloeden. Europa moet onafhankelijk kunnen handelen als het om Iran gaat. De minister maakt een grote inschattingsfout als hij zijn oor laat hangen naar de Amerikanen. Europa heeft daar een heldere strategie over. Als hij dat anders wil, moet hij met die inzet naar Brussel gaan en niet naar Washington bellen.'

Niet alleen de geloofwaardigheid van Europa kan hierdoor een knauw krijgen, ook burgers in Iran worden de dupe, zegt Schaake. 'Het gevolg is dat de Iraanse bevolking disproportioneel veel geraakt wordt en nog verder wordt geïsoleerd. De EU heeft zijn eigen sanctiepakket en dat is gericht afgesproken om de EU-doelen ten aanzien van Iran te bereiken. Daar hoeft geen Amerikaanse druk bij.”

Graag gepraat

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken werpt de kritiek van de Europarlementariërs verre van zich. 'De Iraanse minister had ook een lijnvlucht kunnen nemen. We hadden graag met hem gepraat', laat het ministerie weten.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa