Europees integratieforum georganiseerd door EESC gericht op raadpleging immigranten zelf (en)

Op 6 en 7 december jl. is in het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) het vierde Europees integratieforum gehouden. Daar wisselde een honderdtal vertegenwoordigers van Europese en nationale organisaties van gedachten over de integratie van immigranten en succesvolle praktijken. Opzet van het EESC was de ervaringen uit het veld en de standpunten van het maatschappelijk middenveld te belichten als bijdrage aan de uitwerking van Europees integratiebeleid. Bijzondere genodigden waren de eerste Duitse deelstaatminister van Turkse afkomst en de eerste burgemeester in Centraal-Europa van Afrikaanse origine.

"Het EESC wil met dit forum niet de zoveelste conferentie over immigratie organiseren, maar er een einde aan maken dat er Europees integratiebeleid wordt uitgewerkt zonder de immigranten zelf te raadplegen", aldus EESC-voorzitter Staffan Nilsson.

"Wij mogen bij alle gepraat over integratiedoelstellingen en quota de mensenrechten niet uit het oog verliezen", waarschuwde Peter Bossman, burgemeester van Piran, die in 1977 vanuit Ghana naar Europa kwam om geneeskunde te studeren en in oktober dit jaar eerste burger van deze Sloveense stad werd.

Centraal tijdens het forum stonden een actieve deelname van immigranten aan het maatschappelijk leven in het gastland en een sterk engagement van de kant van de ontvangende samenleving.

"Immigranten moeten deelnemen aan het openbare leven en de jongere generaties moeten zich politiek engageren als wij willen dat ze integreren in het leven van het land dat hen heeft opgenomen", aldus Aygül Özkan, minister van Sociale zaken in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Het EESC presenteerde tijdens het forum de uitkomsten van een onderzoek naar nationale adviesorganen voor integratie. Daaruit blijkt dat de meeste lidstaten nog op geen enkel bestuursniveau structurele adviesorganen van buitenlandse ingezetenen hebben opgezet. Het EESC doet een dringend appel op de lidstaten om hier werk van te maken.

Het Europees Integratieforum is een Europees overlegplatform dat in 2009 door de Europese Commissie en het EESC is opgericht en waarbij meer dan 100 organisaties zich hebben aangesloten. Vertegenwoordigers van die organisaties komen twee keer per jaar bijeen om te spreken en informatie uit te wisselen over de integratie van de onderdanen van derde landen in de EU. De volgende bijeenkomst is in mei 2011.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Pierluigi Brombo: e-mail: pierluigi.brombo@eesc.europa.eu, tel +32 2 546 9718