EU-commissaris voor handel neemt deel aan Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU

De EU-commissaris voor handel, Karel De Gucht, zal op zaterdag in de Democratische Republiek Congo de Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU bijwonen. Hij zal deelnemen aan een discussie over economische partnerschapsovereenkomsten (EPO's), het voornaamste instrument van de EU voor handel en ontwikkeling voor Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan.

De Commissaris verklaarde: "De huidige impasse kan niet blijven duren. Het is in het belang van alle partners in dit proces dat we de besprekingen over handel en ontwikkeling tot een goed einde brengen. Ik wil proberen de besprekingen nieuw elan in te blazen zodat overal waar mogelijk overeenkomsten gesloten worden en het hele proces een nieuwe dynamiek krijgt."

De Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU wordt gehouden in Kinshasa; een debat over de voortgang van de economische partnerschapsovereenkomsten is gepland voor 4 december.

Achtergrond

Paritaire Parlementaire Vergadering EU-ACS

De PPV is een van de gezamenlijke ACS-EU-instellingen (met de gezamenlijke Raad van ministers en het Comité van Ambassadeurs) die zijn opgericht ingevolge de Overeenkomst van Cotonou. Zij bestaat uit leden van het Europees Parlement en van de nationale parlementen van de ACS-staten.

Deze vergadering is een raadgevend orgaan en heeft tot taak democratische processen te bevorderen door dialoog en adviezen; wederzijds begrip tussen de volkeren van de Europese Unie en die van de ACS-staten te bevorderen en de bekendheid met ontwikkelingsvraagstukken bij de bevolking te stimuleren; vraagstukken met betrekking tot ontwikkeling en het partnerschap tussen ACS en EU te bespreken; en resoluties aan te nemen en aanbevelingen aan de Raad van ministers te formuleren ter bevordering van de verwezenlijking van de doelstellingen van de Overeenkomst.

De PPV komt tweemaal per jaar in plenaire vergadering bijeen, afwisselend in de EU en in een ACS-staat.

Economische partnerschapsovereenkomsten (EPO's)

EPO's zijn partnerschappen inzake handel en ontwikkeling tussen de EU en de 78 ACS-landen (plus Zuid-Afrika) en ACS-regio's. Het doel is door ontwikkelingshulp ondersteunde handelspartnerschappen tot stand te brengen die door een geleidelijke en beheerste liberalisering van de handel in goederen over een redelijke tijdspanne, en een aantal regels betreffende sectoren als diensten en investeringen, zullen bijdragen tot ontwikkeling, groei en nieuwe banen.

De EU is in onderhandeling met zes ACS-regio's: West-Afrika, Centraal Afrika, de Oost-Afrikaanse Gemeenschap, Oostelijk en Zuidelijk Afrika, de EPO-groep van de Zuid-Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC), en de Stille Oceaan. Het Caribische gebied is tot nu toe de enige regio die een regionale algemene EPO gesloten heeft en begonnen is met de uitvoering daarvan.

Voor meer informatie:

http://ec.europa.eu/trade/wider-agenda/development/economic-partnerships/