Bergen/Mons officieel aangeduid als "Culturele Hoofdstad van Europa 2015"

Vanmorgen werd in het Justus Lipsius gebouw in Brussel de formele bijeenkomst gehouden van de ministers van de Culturele en Audiovisuele Sector van de Europese Unie. De vergadering werd namens België voorgezeten door Fadila Laanan, minister van de Franse Gemeenschap van Cultuur, de Audiovisuele Sector, Gezondheid en Gelijke Kansen.

Puur toevallig werd onder het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie een dossier afgerond dat België na aan het hart ligt: de aanduiding van Bergen als Culturele Hoofdstad van Europa voor 2015.

"U ziet een gelukkige minister voor u,” zei Fadila Laanan tijdens de presentatie van de conclusies van de Raad van de Europese Unie aan de pers. “Want per toeval werd onder mijn voorzitterschap op donderdagmorgen een bijzonder belangrijke beslissing voor België genomen. 18 november 2010 zal een belangrijke datum blijven, daar ben ik van overtuigd, voor Bergen natuurlijk, maar ook voor de culturele geschiedenis van België en Europa in het algemeen."

Minister Laanan verklaarde verder dat ze erg tevreden was, omdat het Belgische voorzitterschap de doelen heeft bereikt die het zich in juni had gesteld voor de Culturele en Audiovisuele sector en omdat de Raad van de Europese Unie deze ochtend een aantal belangrijke dossiers heeft afgerond "voor alle mensen die Cultuur en de Audiovisuele Sector in Europa tot leven brengen".

Bergen volgt hiermee Antwerpen (1993), Brussel (2000) en Brugge (2002) op als een van de 40 Culturele Hoofdsteden van Europa sinds 1985. Dit initiatief werd 25 jaar geleden gelanceerd door de betreurde Melina Mercouri met Athene als eerste Culturele Hoofdstad van Europa.

De oproep tot het indienen van kandidaturen werd gepubliceerd in het “Belgisch Staatsblad" in september 2008. Bergen diende zijn aanvraag in maart 2009 in. De selectiejury beval de keuze van Bergen unaniem aan in februari 2010. In juli van dat jaar gaf het Europese Parlement een gunstig advies aan de Europese Commissie ter ondersteuning van de kandidatuur van Bergen. Enkel de goedkeuring van de Raad van Europese ministers van Cultuur was nog nodig voor de definitieve aanwijzing. En dit is vandaag een feit geworden.

Het zal nog wachten zijn tot begin 2011 voordat de naam van de tweede “Culturele Hoofdstad van Europa voor 2015” wordt bekendgemaakt. De procedure voor deze stad in de Tsjechische Republiek is nog niet afgerond.