Eurocommissaris Lewandowski praat met EESC over de toekomstige EU-begroting

Het EESC heeft op de eerste buitengewone vergadering van zijn bureau sinds de vernieuwing de gelegenheid gekregen voor een discussie met Janusz Lewandowski, eurocommissaris voor financiële programmering en begroting, over de toekomstige begroting van de Europese Unie.

Staffan Nilsson, EESC-voorzitter, benadrukt in die discussie dat het EESC alles behalve heeft stilgezeten als het gaat om die begroting en dat aan een aantal van zijn aanbevelingen al gevolg is gegeven in de onlangs uitgebrachte begrotingsherziening.

"Het EESC is van plan om met suggesties te komen die de Commissie helpen in haar moeilijke taak om een duurzame en op groei gerichte begroting voor te stellen in een tijd waarin de middelen krap zijn", aldus Nilsson.

Het EESC is voorstander van een evenwichtige institutionele benadering en vindt dat de Commissie beslist het recht op initiatief moet behouden.

Bij de uitwerking van het nieuwe financiële kader moet óók worden gekeken naar manieren om de efficiëntie ervan te vergroten en de resultaten nog verder te verbeteren, maar - daarop wijst Janusz Lewandowski - niet vergeten mag worden dat slechts 5,7% van de EU-middelen aan administratie wordt besteed: "Dat is vergeleken met veel andere overheidsdiensten een resultaat om trots op te zijn".

Vervolgens wijst Janusz Lewandowski op een discrepantie tussen de huidige structuur van de inkomsten voor de EU-begroting, die voor het overgrote deel op afdrachten van de lidstaten (70%) is gebaseerd, en de oorspronkelijke beginselen van de Verdragen van Rome en Lissabon waarin ervan wordt uitgegaan dat het leeuwendeel van de inkomsten wordt ontleend aan de douanerechten op uit landen buiten de EU ingevoerde goederen. Er moet een frisse wind door de "eigen middelen" gaan waaien: de bedoeling is niet zozeer dat meer wordt uitgegeven, maar dat de EU op een slimmere manier aan meer inkomsten probeert te komen.

Wat de uitgaven voor landbouw betreft - ongeveer 40% van de EU-begroting - hoopt de eurocommissaris dat de Raad zijn fiat gaat geven aan het Commissievoorstel om van inkomenssteun over te stappen op doelstellingen voor de bescherming van het milieu en de bestrijding van de klimaatverandering. De mening van het EESC over deze evenwichtige "deal" staat in zijn in maart van dit jaar uitgebrachte advies "De hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid in 2013" (rapporteur: Lutz Ribbe, Diverse werkzaamheden, Duitsland).

De op 19 oktober jl. uitgebrachte begrotingsherziening is stof voor discussie in de aanloop naar de medio 2011 verwachte Commissievoorstellen voor het financieel kader na 2013. Het EESC zal in het eerste halfjaar van 2011 een aantal adviezen over de nieuwe financiële vooruitzichten uitbrengen.

Neem voor meer informatie contact op met

Barbara Gessler, persdienst van het EESC

Tel: + 32 2 546 8066

barbara.gessler@eesc.europa.eu