10,5 miljoen euro van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering om meer dan 3 000 werknemers uit de Nederlandse drukkerij- en uitgeverijsector te helpen

Europese Commissie heeft goedgekeurd zes aanvragen van Nederland voor steun uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG). De aanvragen zullen nu aan het Europees Parlement en de Raad van de EU ter goedkeuring worden voorgelegd. De aangevraagde 10,5 miljoen euro zullen worden gebruikt om de 3 058 ontslagen werknemers bij 213 Nederlandse ondernemingen uit de drukkerij- en uitgeverijsector weer aan werk te helpen.

"De gevolgen van de huidige crisis laten zich in de hele EU voelen. De Nederlandse drukkerij- en uitgeverijsector heeft de vraag naar gedrukte media, in het bijzonder tijdschriften en dagbladen, zien dalen, en de werknemers in de sector hebben het hierdoor moeilijk", aldus László Andor, EU-commissaris voor Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie. Hij voegde daaraan toe: "Ik heb er vertrouwen in dat de steun en de opleiding die het EFG aan de Nederlandse werknemers kan bieden, hen zal helpen en een soepele overgang naar een nieuwe baan mogelijk zal maken".

De Nederlandse aanvragen hebben betrekking op 3 058 gedwongen ontslagen in 8 ondernemingen uit de uitgeverijsector en 205 kleine en middelgrote ondernemingen uit de drukkerijsector. De ontslagen zijn veroorzaakt door de financiële en economische crisis, die een aanzienlijke daling van de vraag in de drukkerij- en uitgeverijsector tot gevolg had. De orders van andere economische sectoren voor reclamedrukwerk, dat 35% van de totale omzet van de drukkerij- en uitgeverijsector vertegenwoordigt, is tussen 2008 en 2009 met 5,6 % gedaald als gevolg van de door de economische crisis veroorzaakte verlaging van de budgetten voor media- en reclameactiviteiten. In 2009 is de vraag naar tijdschriften in vergelijking met 2008 met 17,5%, naar dagbladen met 7,5% en naar gratis verspreide huis-aan-huisbladen met 16,4% gedaald.

De ontslagen zijn in acht van de twaalf Nederlandse provincies gevallen en de gevolgen op lokaal vlak verschillen naar gelang van de betrokken regio. In de grafische branche behoort een betrekkelijk hoog percentage werknemers tot de oudere leeftijdsgroepen, die in alle provincies een zeer hoog werkloosheidscijfer kennen. Bijgevolg zal het probleem nog verder verslechteren door de ontslagen waarvoor deze aanvragen worden ingediend.

Het pakket EFG-steun zal de 3 058 ontslagen werknemers in de drukkerij- en uitgeverijsector helpen opnieuw werk te vinden door hen de volgende maatregelen aan te bieden: erkenning van verworven competenties, scholing en herscholing, werk naar werk begeleiding en steun bij de oprichting van een bedrijf. De totale kosten van het pakket worden op bijna 16,2 miljoen euro geraamd. De Europese Unie werd gevraagd daarvan 10,5 miljoen euro te financieren in de vorm van EFG-steun.

Achtergrond

Sinds het EFG in januari 2007 operationeel is geworden, zijn 65 aanvragen voor 70 000 werknemers ingediend voor een totaal bedrag van ongeveer 373,6 miljoen euro. Voor de volgende sectoren werden EFG-aanvragen ingediend: de automobielsector (Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Duitsland en Zweden); textiel (Italië, Malta, Litouwen, Portugal, Spanje en België); mobiele telefoons (Finland en Duitsland); huishoudapparaten (Italië); computers en elektronische producten (Ierland en Portugal); werktuigbouw/elektronica (Denemarken en Duitsland); herstel en onderhoud van vliegtuigen en ruimtevaartuigen (Ierland); kristal (Ierland); keramiek en natuursteen (Spanje); de bouwsector (Nederland, Ierland en Litouwen); schrijn- en timmerwerk (Spanje); elektrische benodigdheden (Litouwen); de uitgeverij- en drukkerijsector (Nederland), meubels (Litouwen) en de detail- (Tsjechië en Spanje) en de groothandel (Nederland). Uit definitieve verslagen van eerdere steunverlening door het EFG blijkt dat werknemers met succes worden geholpen om op de arbeidsmarkt te blijven en een nieuwe baan te vinden.

Het EFG, een initiatief dat Commissievoorzitter Barroso heeft voorgesteld om mensen te helpen die door de globalisatie hun werk verliezen, is eind 2006 door het Europees Parlement en de Raad ingesteld. In juni 2009 zijn de EFG-regels herzien om de rol van het EFG als instrument voor vroegtijdige interventie te versterken. Het is één van de maatregelen waarmee Europa op de financiële en economische crisis reageert. De herziene EFG-verordening is op 2 juli 2009 van kracht geworden en is van toepassing op aanvragen die de Commissie sinds 1 mei 2009 heeft ontvangen.

Nadere informatie

EFG-website http://ec.europa.eu/egf

Videospots:

Europe acts to fight the crisis: the European Globalisation Fund revitalised

http://ec.europa.eu/avservices/video/video_prod_en.cfm?type=details&prodid=9847&src=1

Facing up to a globalised world - The European Globalisation Fund

http://ec.europa.eu/avservices/video/video_prod_en.cfm?type=detail&prodid=4096&src=4

Voor een abonnement op de kosteloze e-nieuwsbrief van de Europese Commissie over werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen:

http://ec.europa.eu/social/e-newsletter